Eines de valoració de comunitats/Perfils a les xarxes socials

Hola!

El novembre de l’any va sorgir un fil-debat interessant al Fediverse on es reflexionava sobre la metodologia per monitoritzar l’abast a les xarxes socials:

https://mastodont.cat/@pangea_org/103059347248597543

En general es tendeix a valorar l’èxit d’un perfil a les xarxes amb criteris quantitatius més aviat simplistes i individualistes: número de seguidors, número de likes o retweets. Tanmateix, aquestes mètriques queden curtes a l’hora de mesurar la riquesa d’interaccions en una comunitat i la robustesa d’una xarxa.

Així doncs, com creieu que es podria mesurar la riquesa d’una comunitat al fediverse, fugint de les mètriques quantitatives individualistes que s’acostumen a utilitzar?

1 'M'agrada'

Al debatillo sobre “Comunicació i Activisme” del Dia de la Llibertat del Programari 2020 - #7 per titi van sortir dues cosetes:

  1. diversitat: la quantitat de gent diferent que aporta a la conversa
  2. extensió: si d’aquella conversa surten idees o projectes

Què us sembla?

1 'M'agrada'

Molt interessant. De fet, les GAFAM tendeixen a generar la polarització de les seves usuàries (recomano el documental El dilema de la redes sociales), quan cada vegada és més important trobar fronts comuns que ens uneixin. Crec que és molt important que es mesuri la capacitat de construir a partir dels altres. Per això m’agrada molt això que dieu de

Cal pensar el perquè volem tenir mitjans de comunicació com el Fediverse, què hi volem trobar i què en volem fer d’allò que trobem. Es podria arribar a crear una enquesta per fer-la córrer pel Fediverse i poder veure tot plegat, seria interessant.

Arrel de la publicació de la Rita al seu blog, glog i del posterior fil al Fedivers, he seguit reflexionant sobre quines mètriques ens donen millor informació sobre la “fortalesa” d’una xarxa en el sentit de interaccions i horitzontal.

Se m’acudeixen aquestes:

  • Quantes amplificacions provenen de no-seguidors i de quants nodes diferents.
  • Quantes respostes han tingut un m’agrada o una amplificació (suggerint una emoció positiva pel que fa a la resposta).
  • Quantes respostes han estat retornades per l’autor inicial (Defineix una interacció bi-direccional).
  • Quantes interaccions bidireccionals provenen d’usuàries diferents, i quantes de nodes diferents.

Què us semblen? Algunes més? Tampoc sé com mesurar-les, de moment és un debat molt teòric.

Estic d’acord amb el que dius però, per exemple (i ja sé que moltes no compartiran el que faig jo), enlloc de respondre faig “un favorit d’agraïment / acord” perquè crec que és suficient i no genera “soroll”, diguem…

Entenc el que dius. Hum.

Potser podríem ampliar el primer punt a:

  • Quantes amplificacions o favorits provenen de no-seguidors i de quants nodes diferents.

Així incorpora aquesta mètrica. En la que tu assenyales, volia ressaltar aquelles interaccions que generen un intercanvi per contrastar-les amb el model un compte emet comunicats i molts li comenten però sense rebre feedback.

Se m’acut una altra mètrica.

  • Quina és la distribució de distància nodal màxima a la que arriben les publicacions. És a dir quants salts de node (mitjançant l’amplificació) ha hagut de donar per arribar al node amb el que ha interaccionat (m’agrada, resposta o amplificació).

EDIT: Una altra:

  • Distribució del següent ratio: per a una interacció, vegades que comenta a un el compte estudiat entre les vegades que aquell compte comenta al compte estudiat. És un valor de simetria en les relacions digitals.