Holi,
Seguint amb l’activitat d’actualització del llibret fediversal, aquesta setmana ens endinsem a la tercera part, “Participa”. I aquí els apartats:
- Benvinguda
- Tria el teu node
- Línies de temps i publicacions
- Coneix les teves veïnes
- Gràcies per quedar-te!
Si t’has cansat de les grans tecnològiques i dels seus algoritmes, et convidem a participar de mitjans federats. Les regles són unes altres i requereix una mica de paciència aprendre noves interfícies, funcionalitats i dinàmiques. Però si et vols prendre aquest temps com a un aprenentatge col·lectiu sobre les Internets i la seva saludable descentralització, molt probablement acabis gaudint tant de l’espai que t’acabis preguntant per què no has vingut abans.
Benvinguda
En una onada fediversal que es va convertir en un Tsunami força desagradable, algunes fedizens vam obrir un pad i, a mode de teràpia col·lectiva, vam exposar alguns punts a considerar per les personetes que aterraven a la Fedi. Aquí alguns:
0) Iniciació: presentar-se és una bona pràctica. Pots usar etiquetes com #Hola o #Presentació i altres identifiquin els teus interessos.
1) Escriptura: la puntuació és important i evita malentesos. Rellegeix el que vols publicar.
2) Contingut: comparteix coses que mereixin la pena ser llegides, vistes o escoltades.
3) Bots: escriu #nobot a la teva biografia per evitar que et segueixin comptes bots automàticament.
4) Diversitat: abans de dirigir-te a algú que no coneixes, visita el seu perfil per tenir en compte els seus pronoms.
5) Impertinència: quan intervinguis en una conversa intenta ser humil i aportar les teves pròpies opinions i coneixements. I si pixes fora de test, simplement disculpa’t. Blocar, aquí, no és una primera opció. Dialoga primer amb respecte.
6) Linxaments: això no existia abans de l’onada de desembre 2019. Si us plau, no facis captures de pantalla, no parlis a les esquenes ni cridis a «expulsions massives». Per fer això ja hi ha l’ocellot. Ajuda’ns a mantenir la convivència a la Fedi.
7) Egos: sempre és millor silenciar a una usuària irrespectuosa que fer-li el joc i omplir les línies de temps amb guerres d’egos. Si constantment veus publicacions d’una usuària contràries a la teva manera de pensar, silencia-la.
8) Admissió: a les privatives només hi ha un lloc on estar, però aquí n’hi ha molts i cadascun té les seves regles. Informa’t abans d’entrar en un node i no et sorprenguis si et fan fora per incomplir les regles. Estàs a casa d’altri i és dret d’admissió, no censura. I si no t’agrada cap node existent, sempre et pots muntar el teu i federar amb qui vulguis o et deixi.
9) Ajut: no et tallis en preguntar. Tothom ha estat novell en alguna cosa i aquest és un espai on estem desitjant ajudar.
Tria el teu node
De Fedi, cadascú té la seva, així que és un univers ben eclèctic. En funció del node on et situes i amb qui et relaciones, federaràs amb uns comptes o amb uns altres i, per tant, la teva experiència fediversal pot ser molt bona o un desastre total.
Sovint, a l’arribar a la Fedivers, una xarxa de xarxes, ens sentim una mica perdudes davant de tantes possibilitats: hi ha moltes eines amb funcionalitats diferents, i cadascuna té desenes, centenars o milers de nodes. Volem contactar amb altres usuàries però primer hem d’escollir un node o comunitat de veïnes. O muntar-nos el nostre propi node, és clar.
Hi ha nodes gegants com mastodon.social (amb miles de comptes) i nodes petits com barcelona.social (amb una trentena de comptes). I entre mig, hi ha nodes amb centenars de comptes. Els que es promocionen, normalment són els gegants, que són nodes bandera. Però és molt recomanable trobar, el més aviat millor, un node que s’adeqüi més a les nostres necessitats.
Però, com escollir un node entre tants? Podem triar per eina, idioma, tema o altres afinitats. Si un node té els registres oberts, recorda llegir els acords de convivència del node abans de registrar-t’hi. Si els té tancats, hauràs de demanar una invitació. Aquí alguns nodes de proximitat:
barcelona.social
Un node de Pleroma impulsat per Fedi.cat. És regional i els seus idiomes vehiculars són el català i el castellà.
Acords de convivència: https://barcelona.social/about
Altres nodes de Pleroma: https://the-federation.info/pleroma
mastodont.cat
Un node de Mastodon impulsat per l’Spla i adreçat a un públic catalanoparlant.
Acords de convivència: https://mastodont.cat/about/more
Altres nodes de Mastodon: https://instances.social/list
gnusocial.net
Un dels nodes més antics de la Fedi gentilesa de elbinario.net i on principalment s’interactua en castellà.
Altres nodes de GNU social: https://gnu.io/social/try/
mobilizon.public.cat
Mobilizon no és un programari de micro-blogging, és una eina per facilitar la difusió d’esdeveniments. Permet crear una entrada data, imatge i descripció. I així, les altres fedizens poden seguir el compte des d’altres programaris com Pleroma o Friendica, o apuntar-se a l’esdeveniment.
Altres nodes de Mobilizon: https://joinmobilizon.org/es/
Com a apunt històric, destacar que GNU social és un dels programari federats més antics, però més longeus són diaspora* i Friendica. Els nodes o instàncies de diaspora* es diuen «pods» i, a diferència de Mastodon, Pleroma o GNU social, -que són eines de «microblogging» com Twitter-, diaspora* seria una eina més semblant a Facebook, però lliure i ètica, sense publicitat i respectuosa amb la privacitat de les seves usuàries.
Pods de diaspora*: https://podupti.me/
Comentar també el nombre de caràcters de les publicacions. Els nodes de Mastodon estan capats a 500 caràcters. No és el cas d’altres eines com Pleroma, on es poden posar 5000 o 10000 caràcters si es vol. És una funcionalitat del node i no ve capat des del programari, com passa a Mastodon. Qui vulgui més espai per escriure a les publicacions de Mastodon, ha de fer un “fork”, és a dir, adaptar el programari a les necessitats i gustos. O potser interessa més obrir un compte o node de Write Freely o Plume, que són programaris federats per blogging.
Per una visió més àmplia de la Fedi és interessant consultar Fediverse Party (en anglès): https://fediverse.party/en/portal/servers/
A les caigudes, un record pels nodes que ja no hi són:
La Confederació
Una de les iniciatives més potents que hi va haver durant uns anys va ser La Confederació. El projecte es definia com a : «un espai
col·laboratiu independent i multilingüe, administrat amb programari lliure de manera voluntària, sense publicitat ni ànim de lucre».
A més d’una àgora o fòrum creat amb Discourse i un canal de xat amb Matrix, la Confederac.io ofereria la possibilitat de participar a
mitjans federats amb un node de Mastodon i un de Funkwhale. Gràcies per la feina feta.
Somsants.org, santsenques.cat i xarxa.educoop.coop
Somsants.org (GNU social, 2010-2018?) i Santsenques.cat (Pleroma, 2018-2020) van ser nodes dedicats al barri de Sants, Barcelona. La idea era oferir serveis digitals de barri (mitjans socials, documents col·laboratius, formularis ètics) i es va muntar una web sota el mateix domini per recollir tots els serveis (www.santsenques.cat).
Es va aconseguir ampliar un altre node, xarxa.educoop.coop, que estava al mateix servidor que Santsenques. Però quan la Lleialtat Santsenca va discontinuar el projecte d’Equipaments Lliures, els nodes van desaparèixer. Avui dia (2022), algunes persones que participàvem a La Confederació i als nodes santsencs, gestionem el projecte fedi.cat i el node barcelona.social.
Adéu Etalab, hola Bund.de i CE
A nivell internacional, es va deixar perdre el node de Mastodon que s’havia instal·lat des de l’Etalab. Era un node per a servidores públiques del govern francès.
Esperem que el nou node del bund.de demostri que les franceses anaven per bon camí i aconsegueixin així visibilitzar que les administracions tenen el deure de vetllar pels drets digitals de la seva ciutadania.
Després de més d’un any de preparació, ha aterrat la Comissió Europea de la mà de la Supervisora Europea de Privacitat de les Dades (European Data Privacy Supervisor, EDPS). La EDPS ha engegat un pilot perquè la Comissió comenci a participar a la Fedi des de diversos departaments i eines. Han muntat un Mastodon i un Peertube.
La família Qvitter
Quitter.se, quitter.no, quitter.es i quitter.cat van ser nodes de GNU social amb interfície Qvitter, una aparença de l’eina més semblant a Twitter. Això va ajudar a moltes nouvingudes a situar-se a la Fedi. I és per això que l’Eugeni de Mastodon va acabar canviant la interfície inicial de Mastodon, que en un inici presentava diverses columnes.
La web de quitter.no ja no és un node, però almenys conserva l’esperit de la contracultura digital. Gràcies, Leo.
Visita Quitter.no: https://quitter.no/
Línies de temps i publicacions
Línies de temps
Una cosa interessant a saber quan s’arriba és que, al ser una federació, t’has de fer visible a altres nodes. No tenim algoritmes que recomanen seguir altres comptes, però tenim quelcom més orgànic: tres línies de temps. Si vens d’un mitjà asocial privatiu estaràs acostumada a una sola línia de temps, la «personal». Allà s’hi mostren les publicacions dels comptes que segueixes. Però a la Fedi, a més, tenim dues línies de temps més: la local i la federada.
La línia local ens mostra només el contingut generat pels comptes del nostre node. I la federada ens mostra les publicacions de les amigues de les nostres veïnes, comptes d’arreu de la Fedi que interactuen amb comptes del nostre node. La federada és una línia de descoberta, i la local, una línia de proximitat.
Aquesta particularitat, facilita que es generin comunitats íntimes però obertes al món. I demostra que no ens calen algoritmes de recomanació ni succedanis per l’estil, sinó canviar de paradigma i facilitar una participació digital qualitativa.
Una recomanació a l’aterrar, seria començar a seguir a comptes de diferents nodes. I així, propagar la teva federació, és a dir, que a nivell tècnic se sàpiga que has arribat.
Vine i propaga’t a la Fedi!
Abast de les publicacions
Tenim quatre nivells de publicació. En funció del nivell que triem, la nostra publicació serà més pública o més privada.
A sota de la caixeta de text on escrivim el que volem publicar, hi ha quatre icones: un sobre, un cadenat tancat, un cadenat obert i una bola del món. El sobre és un missatge que només mostrarà a qui mencionis en ell. A maig de 2022 no són missatges encriptats i les administradores del node podrien accedir a aquesta informació tal com ho fan les administradores d’eines privatives. Si vols dir alguna cosa realment privada, fes servir una altra eina com XMPP o Jami, però no la missatgeria fediversal.
El cadenat tancat només publica per les teves seguidores; el cadenat obert no publica en fluxos públics, com línies locals o federades; i la bola del món fa visible la publicació a tot arreu, locals i federades.
Mencionar
A la Fedivers, el nom de les usuàries s’assemblen a adreces de correu electrònic. Diguem, que a un servei de mitjà social privatiu, tothom que hi participa té el mateix cognom i està sotmès a la mateixa llei familiar. En canvi, als mitjans lliures i federats, podem triar el nostre cognom en funció de si volem participar d’una família o d’una altra, o si volem engegar una nova família nosaltres mateixes.
Per exemple, @titi@barcelona.social té dues parts: «titi» seria el nom del compte, i «barcelona.social» el domini, node o cognom fediversal. Per mencionar a les personetes i bots d’altres comptes, n’hem d’escriure nom i cognoms perquè hi poden haver tantes titis com nodes fediversals.
Verificacions
Si a la Fedi veus segells blaus com a Twitter, de compte verificat, tingues en compte que és una broma. La icona del “verificat” se la pot posar qualsevol perquè és això, una icona més al node. En un ecosistema federat no hi cap autoritat central que tingui la potestat de determinar qui és oficial i qui no.
A Mastodon, però, han implementat una manera d’associar un compte a una pàgina web. Un cop feta la verificació, apareix una marca verda a l’enllaç de la pàgina que es posa al perfil, indicant que és aquell compte qui manega aquella web.
Descripció de continguts no-textuals
Una molt bona pràctica digital és descriure el contingut multimèdia que publiquem. La Web funciona amb HTML i aquest marcatge de text és el que llegeixen les màquines assistencials com lectors de pantalla. Moltes persones que tenen problemes de visió usen aquestes tecnologies assistencials i, per facilitar que ningú es perdi informació, hem de descriure les imatges.
Cada eina fediversal proporciona un espai per descriure el contingut i no es triga massa a fer-ho. I així, també descobrirem que descriure, segons com, no és trivial. Però és un excel·lent exercici d’empatia digital.
Vetllem per l’accessibilitat web, descrivim les imatges, àudios i vídeos que publiquem a la Fedi!
Avisos de contingut
Una altra bona pràctica és vetllar pels avisos de contingut, també anomenats CW, per les seves sigles en anglès, “Content Warning”. Si, per exemple, el teu node ho accepta i publiques continguts visuals amb violència explícita o contingut sexual, pensa a posar un avís de contingut o et caurà algun clatellot digital des d’algun altre node. O directament et bloquejaràn, a tu o al domini del teu node. Tingues cura del que publiques i a on.
A Pleroma, just a sota del contingut que volem publicar, apareix una casella on s’especifica «marcar el contingut com a delicat». Però els avisos de contingut no només es fan servir per sexe i violència. Hi ha qui els usa també quan publica imatges de carn per respecte a les veganes i vegetarianes. Hi ha qui el fa servir també quan publica imatges mirant a càmera perquè sap que el contacte visual directe (de l’anglès “eye contact”), pot trasbalsar altres persones.
Publicacions creuades
Una recomanació sobre les publicacions creuades o crossposting és evitar automatitzar-les. Per molt que es pugui publicar a la Fedi el que dius a Twitter, se sol prendre com una falta de respecte. Com molt bé algú va dir un cop: «Si volem llegir-te a una altra xarxa ho farem, però no ens obliguis a llegir una informació descontextualitzada que no t’hem demanat».
Si vols fer publicacions creuades, primer assegura’t que al node on ets es permet tal acció. I després, emet des de la Fedi i convida a les tuitaires a unir-s’hi.
Nombre de publicacions i seguidors
A la Fedi aquests paràmetres no són una informació molt rellevant. Potser que algú porti deu anys a la Fedi i s’acabi de canviar de node, amb el que tindrà poques publicacions.
Tampoc el nombre de seguidors és una informació massa útil. Hi ha qui directament fa invisible a qui segueix o qui la segueix, amb el que el nombre de seguidors i seguits és zero. I hi ha qui fa conya i manipula el número de seguidors, fent que tots els comptes d’un node tinguin, per exemple, 1714 seguidors.
La Fedi és molt orgànica i els números no són molt fiables en aquest sentit. La valoració d’un compte se sol fer per la qualitat de les seves interaccions. Els comptes que publiquen contingut solen tenir més seguiment que els comptes que no interactuen. I per això, es parla de participació digital qualitativa, on el focus són les persones i no pas números.
Uns números que d’altra banda, si es miren a eines privatives, estan manipulats i enlluernen falsament. Només cal provar els mitjans socials lliures durant unes setmanes per adonar-se de la toxicitat dels privatius. Però si no es prova, no es pot veure la diferència.
Etiquetes i grups
Hi ha qui recomana l’ús d’etiquetes per facilitar trobar continguts. Però hi ha altra gent que considera que les etiquetes poden convertir-se en una forma d’abús a col·lectius vulnerables.
A GNU social hi ha grups de fa anys i panys, però a Mastodon o Pleroma encara no. Per publicar en un grup, hem d’usar un signe d’exclamació i el nom del grup. Per exemple, «!huerto» és un grup de personetes que tenen un hort o que s’interessen per temes d’horts. I el grup els serveis per compartir informacions que creuen rellevants per aquest tema.
Geminautes i FediAnells
A la Fedi hi ha algunes personetes que participen a Gemini, un protocol d’Internet més segur i ecològic que el protocol web. Si et trobes amb
una publicació tipus «gemini://» per molt que hi cliquis, si no tens un navegador de Gemini no hi podràs accedir.
Coneix millor Gemini des de la web de Dystopic World (es):
Dystopic World
També hi ha anells a la Fedi, pàgines web o capsuletes Gemini que enllacen entre elles. D’un cantó es fa pinya i, de l’altre, es facilita la descoberta de contingut. Si tens una web o una capsuleta i un compte fediversal, pots participar als anells disponibles.
Coneix millor el Fediring (en):
FediRing
Coneix les teves veïnes
Entre les veïnes de la federació universal trobem iniciatives diverses que tenen en comú principis d’autogestió estructural, acció comunitària, sobirania tecnològica i ètica digital.
En nombrem algunes i aprofitem per donar-els-hi les gràcies per tota la feina que fan d’informar, divulgar, traduir, formar, donar suport tècnic, etc. És un orgull pertànyer a una federació on també participen:
Autodefensa Informática
Programa de la ràdio lliure Radio Almaina (Granada) dedicat a les tecnologies digitals, la privacitat i la cultura lliure.
Web: https://autodefensainformatica.radioalmaina.org/
Fedi: @ai@gnusocial.net
El Binario
Col·lectiu que, a més de divulgar tecnologies lliures, presta alguns serveis com pads col·laboratius i llistes de correu.
Web: https://elbinario.net/
Fedi: @elbinario@gnusocial.net
Archipiélago Uno
Archipiélago Uno es una comunidad digital principalmente para personas y grupos de América Media. Se influye grandemente por los principios de la interculturalidad, el feminismo interseccional, la libre determinación, el medioactivismo y el ciberactivismo. También por el “hazlo tu misme”, el tildeverso, el permacómputo y la baja tecnología.
Web: https://archipielago.uno
Fedi (node Pleroma): https://mar.archipielago.uno
F-Droid
Aplicacions de programari lliure per Android.
Web: https://f-droid.org
Fedi: @fdroidorg@mastodon.technology
Framasoft
Associació d’educació popular, un grup d’amics i amigues que creuen que un món digital emancipador és possible.
Iniciativa francesa que crea i ofereix serveis lliures.
Web: https://framasoft.org/
Fedi: @Framasoft@framapiaf.org
FSFe
La Fundació del Programari Lliure a Europa (Free Software Foundation Europe), és una organització benèfica que faculta als usuaris per
controlar la tecnologia. El programari està molt involucrat en tots els aspectes de les nostres vides; i és important que aquesta tecnologia ens
apoderi enlloc de restringir-nos. El Programari Lliure atorga a tothom el dret d’usar, entendre, adaptar i compartir programari. Aquests drets
ajuden a recolzar altres llibertats fonamentals com la llibertat d’expressió, de premsa i la privacitat.
Web: https://fsfe.org
Fedi: @fsfe@mastodon.social
Komun
Herramientas para seres socialmente iguales, humanamente diferentes y totalmente libres.
Presta serveis com formularis amb LiberaForms o missatgeria amb Mumble.
Web: https://komun.org/
Fedi: @komun@hostux.social
LibreOffice
Programari d’ofimàtica lliure i estàndard.
Web: https://www.libreoffice.org/
Fedi: @libreoffice@fosstodon.org
Tierra Común
Somos una Cooperativa Tecnológica basada en los principios del #SoftwareLibre que promueve una cultura de la #Privacidad y #SeguridadDigital en #México.
Web: https://tierracomun.org/
Fedi: @tierra_comun@social.coop
En alguna ocasió s’han fet trobades fediversals locals, i en altres, de «nodes ibèrics», on ens hem ajuntat algunes fedizens. Les darreres ibèriques van ser al gener del 2020 a Barcelona. Les anteriors, al 2019 a Madrid.
I algun dia, imaginem, seran recurrents i cada setmana hi haurà trobades fediversals a barris i pobles del món.
Gràcies per quedar-te!
El fet de no tenir algoritmes de recomanació i de tenir que aprendre a relacionar-se altrament fa que hi hagi gent que no es quedi. Comparats amb els mitjans asocials privatius, els federats no estan dissenyats per segregar dopamina i captar la nostra atenció permanentment. I això es nota, i hi ha qui ho pot trobar a faltar perquè l’han acostumat així.
També hi ha altres persones que no es queden perquè, en realitat, vénen perquè ha vingut algú altre. I si aquest es cansa i/o torna a les privatives, els altres van darrere.
A més, des dels mitjans de comunicació es desconeix l’ecosistema federat i sovint hi ha articles que desmereixen o són imprecisos. Tampoc l’Acadèmia fa massa bona feina: hi ha pocs papers i a un en concret se’ls va demanar que retiressin les dades perquè havien interpretat malament l’ús que es fa dels avisos de contingut. És difícil explicar o publicitar la Fedi, i encara és més difícil entendre la Federació que una eina d’una marca en concret.
Gràcies a les que es queden i fan de la Fedi un espai encara més agradable!