Bon dia,
Ja queda molt poquet per l’aniversari de la Fedi Per rematar l’activitat d’actualització del llibret fediversal, aquesta setmana posarem referències al llibret, i revisarem el glossari i els crèdits.
-
He fusionat bibliografia i enllaços d’interès per “Referències”. I ho he dividit en dos apartats: “Fuig de les GAFAM” (on hi ha literatura tecno-catastrofista) i “Vine a la Fedi” (on es proposen referències fediversals).
-
He tret els articles que estan en anglès i només he deixat contingut en català o espanyol. I també els enllaços que s’han trencat i ja no mostren el contingut. Per temes d’accessibilitat, només he deixat enllaços que porten a articles, és a dir, a text.
-
He afegit coses noves, com la web de la Fedi.cat, que encara no existia quan vaig proposar el llibret. Els enllaços són visibles i embruten una mica el text, però ho faig perquè si s’imprimeix es puguin seguir veient. Si hi algun article que us sembli rellevant afegir, contesteu al fil.
-
Ningú ha comentat res del títol, així que entenc que no us sembla malament canviar-lo de "Fediverse: xarxes socials lliures i ètiques” a “Fedivers: mitjans socials federats per una web comunitària”. Si teniu altres idees de títol, comenteu pel fil.
-
Al final hi trobareu un apartat “han participat en aquest llibret:”. De moment, per aquesta revisió, doncs en @marcelcosta , @spla i jo de moment. Però en @fgali també va comentar que participaria actualitzant el llibret a Viquillibres. I en @xaloc que potser el traduiria. Em deixo algú? I… Oi que voleu sortir al llibret? (Contesteu al fil dient que sí explícitament, porfis). Si algú més l’està difonent o l’ha llegit i està d’acord amb el que s’explica, també em sembla una participació vàlida. Si us ve de gust aparèixer al llibret, manifesteu-vos i signeu amb la vostra adreça fediversal. Fem pinya per la Fedi!
-
M’avanço a l’existència de l’enllaç al pdf del llibret. Em proposo per crear un nou directori als Arxius Oberts de LaLoka titulat “fedivers-mitjans-federats”. L’enllaç al llibret revisat seria:
LaLoka | Projectes
Confesso que el tema de les referències m’atabala una mica molt. Si algú li vol donar un format més coherent o un estil correcte, endavant. Mercès.
Referències
Fuig de les GAFAM
¿Qué es PRISM? Todas las claves del programa de vigilancia de EEUU. [Internet] (2013) [citat 2022]. Disponible a: ¿Qué es PRISM? Todas las claves del programa de vigilancia de EEUU
La polémica por la manipulación emocional de Facebook. [Internet] (2014) [citat 2022]. Disponible a: La polémica por la manipulación emocional de Facebook
‘Rekognition’, de Amazon, un dilema entre seguridad e invasión a la privacidad. [Internet] (2018) [citat 2022]. Disponible a: ‘Rekognition’, de Amazon, un dilema entre seguridad e invasión a la privacidad
La era del despotismo tecnificado: Claves para pensar las nuevas formas de control de la revolución digital. [Internet] (2018) [citat 2022]. Disponible a: La era del despotismo tecnificado: Claves para pensar las nuevas formas de control de la revolución digital
El software de Microsoft es malware. [Internet] (2014) [citat 2022]. Disponible a: El software de Microsoft es malware
(no hi ha data) No participes en redes sociales virtuales privativas como Facebook / WhatsApp y demás. [Internet] (?) [citat 2022]. Disponible a: No participes en redes sociales virtuales privativas como Facebook / WhatsApp y demás
Redes sociales privadas y panoptismo. [Internet] (2016) [citat 2022]. Disponible a: Redes sociales privadas y panoptismo
Vine a la Fedi
Web sobre la Fedi en català. [Internet] (2020) [citat 2022]. Disponible a: fedi.cat
(no hi ha data) Alternativas libres y más seguras a los servicios vía Internet. [Internet] (?) [citat 2022]. Disponible a: Alternativas libres y más seguras a los servicios vía Internet
Hola, soy nuevo en “Quitter”. Enlaces de interés. [Internet] (2015) [citat 2022]. Disponible a: Hola, soy nuevo en “Quitter”. Enlaces de interés
Diccionario de redes libres. [Internet] (2015) [citat 2022]. Disponible a: Diccionario de redes libres
Una nueva forma de entender GNU social. [Internet] (2016) [citat 2022]. Disponible a: Una nueva forma de entender GNU social
¿Qué es la contracultura y cómo encaja Quitter en ella?. [Internet] (2020) [citat 2022]. Disponible a: ¿Qué es la contracultura y cómo encaja Quitter en ella?
Redes sociales vs. Redes sociales Libres. [Internet] (2017) [citat 2022]. Disponible a: Redes sociales vs. Redes sociales Libres
Las redes sociales libres, redes nuestras – Por Miguel Guardado Albarreal. [Internet] (2019) [citat 2022]. Disponible a: Las redes sociales libres, redes nuestras – Por Miguel Guardado Albarreal
Las Redes Sociales Estándar ya son una realidad: El Fediverso. [Internet] (2021) [citat 2022]. Disponible a: Las Redes Sociales Estándar ya son una realidad: El Fediverso
Surfear con altura oleadas cíclicas fediversales. [Internet] (2020) [citat 2022]. Disponible a: Surfear con altura oleadas cíclicas fediversales
La fedi fa anys. [Internet] (2020) [citat 2022]. Disponible a: La fedi fa anys
Un consum digital transformador. [Internet] (2021) [citat 2022]. Disponible a: Un consum digital transformador
14 anys de mitjans federats. [Internet] (2022) [citat 2022]. Disponible a: 14 anys de mitjans federats
Glossari
Xarxa social
A la Viquipèdia : Xarxa social - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Estructura social composta per individus (o organitzacions) anomenats “nodes” que estan lligats (connectats) per un o més tipus d’interdependència.
Llicència
Estipulacions dels drets d’una obra que determinen què es pot fer o no amb ella. Al món del contingut, tenim llicències com les Creative Commons o la Peer Production License (PPL); al del programari, tenim llicències com la GLP o l’AGPL.
Programari Lliure
Programa informàtic que respecta quatre llibertats considerades fonamentals: usar, estudiar, modificar i compartir el seu codi, i les variacions que se’n facin. La llibertat d’un programa i, per tant, la de les seves usuàries, queda garantida sota llicències lliures.
GAFAM
Acrònim per les corporacions Google, Apple, Facebook, Amazon i Microsoft, màxims exponents del capitalisme cognitiu.
Capitalisme cognitiu
Apropiació i explotació, per part de grans corporacions tecnològiques i governs, del valor generat per les dades de les usuàries del món digital que usen serveis de corporacions tecnològiques com les GAFAM.
Fediverse
Contracció de “FEDeration uniVERSE”. Federació de mitjans socials lliures que connecten entre si gràcies a protocols d’interoperabilitat entre servidors, com ActivityPub.
Protocol
Llenguatge consensuat que permet la intercomunicació de diferents servidors i aplicacions. Els protocols Web són avalats per l’organització W3C (World Wide Web Consortium).
ActivityPub
Protocol de comunicació per a mitjans socials descentralitzats i federats. Té una API que permet la federació de servidor a servidor i és un protocol avalat per la W3C.
API
Acrònim de ‘Application Programming Interface’. Conjunt de regles i especificacions que les aplicacions poden seguir per comunicar-se entre elles.
Servidor
Ordinador que té instal·lats programes que permeten oferir serveis. És desitjable que sempre tingui electricitat per tal de no interrompre els serveis que dóna.
Node o instància
Servidor que té instal·lat un programari (Pleroma, per exemple) sota un domini en concret (com barcelona.social), i que pot donar servei a una o diverses usuàries.
Administradora
Persona que té els coneixements per gestionar serveis digitals (per exemple, un node federat) instal·lant i actualitzant els programes necessaris per fer-lo operatiu.
Trol
Persona o programa que causa molèstia a una o diverses usuàries. De vegades, els trols no són persones, són bots.
Bot
Programa informàtic que pot ser dissenyat per comportar-se com una persona humana. En funció de qui el programi, servirà per a uns propòsits o uns altres.
Usuària remota
Compte fediversal que no pertany a la nostra línia local i que no es mostrarà la nostra línia federada si ningú de la nostra línia local hi interactua.
Linía personal
Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat pels comptes que hem triat seguir.
Línia local o comunitat
Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat pels comptes d’un mateix node federat.
Línia federada
Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat per comptes que no seguim però que interactuen amb comptes del nostre node.
Crèdits
Logo Fedi
Proposta de logo per la Fedivers. Eukombos
Llicència: Domini públic
https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en
Llicència del text
Fedivers: mitjans socials federats per una web comunitària © 2022 per Fedicat (https://fedi.cat) sota llicència CC BY-SA.
Text: LaLoka | Projectes
Llicència: Creative Commons — Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional — CC BY-SA 4.0
Actualització del llibret informatiu: “Fediverse: xarxes socials lliures i ètiques"
https://documents.lleialtat.cat/LleialTec/Fediverse/textos/fediverse-xarxes-lliures-a5.pdf
Fedizens
Han participat en aquest llibret:
titi@barcelona.social, marcelcosta@barcelona.social