Apartat conceptes bàsics del funcionament del Fedivers

Hola!

Arrel de la conversa amb l’spla i alguns més en aquest fil, on ell comenta que com a molt es queden un 10% de les que arriben a mastodont.cat perquè no entenen com funciona, crec que potser podríem contribuir una mica més a facilitar-ho.

Per una banda, al portal informatiu tenim informació sobre quines eines i on poden buscar nodes. Aquesta informació és molt útil però per aquestes usuàries que comentàvem no aplica perquè ja s’han registrat a un node (en aquest cas, mastodont.cat).

Per una altra banda, tenim el súper índex que em sembla una eina fantàstica, juntament amb la línia temporal pública, perquè les noves usuàries puguin trobar contingut i gent interessant i propera als seus interessos.

Finalment, crec que potser seria interessant tenir nosaltres (com a documentació/info de referència) una explicació breu però efectiva de com funcionen les línies temporals a la major part del programari del fedivers. La veritat és que ja hi ha molta documentació (com la de mastodon que vam traduir), però és molt demanar que es llegeixin textos tan llargs de bon principi. Un paràgraf i una llista per punts pot ser més efectiva en la meva opinió.

Què us sembla? Una vegada acabada, fins i tot es podria oferir als nodes de l’àmbit de parla catalana de fer un primer tot citant als nouvinguts i enllaçant a aquesta documentació.

  • És una bona idea
  • No cal

0 votants

He escrit un text amb imatges.

Ho tenim aquí:
https://codi.ratg.cat/fKKdJRqYS9m1Tx13ap7QEQ?both

Per si voleu aportar i decidir si s’inclou al portal.

1 'M'agrada'

No em recorda on, però he vist un gràfic força bo que explica els línies temporals. (fet des de Mastodon es clar). Us sona?

Hola,
La meva humil opinió amb el tema de si les usuàries es queden o no al fedivers es que els
importa un rave la seva privacitat, jo crec que al seu adn particular no existeix cap lletra
per poder formatjar cap paraula de les que fem servir al fedivers,com totxs sabem el
programari lliure es un moviment per la llibertat que es porta al cor i darrerament fa uns anys moltxs usuàries no veuen mes enllà de la seva panxa o dels seus genitals,
fa mal dir-ho però som una especie en perill d’extinció.

3 'M'agrada'

Ostres, que pessimista! :sweat_smile:

Jo no tinc tant clar que sigui una qüestió biològica, si no més aviat condicionada. Tots els missatges de la societat capitalista en què vivim porten a un consumisme i un edonisme que prioritza la comoditat i l’individualisme per sobre de la resta. I això que en realitat les condicions de la majoria de la gent es van deteriorant! A més, també ens hem acostumat a la cultura de “tot ràpid”. Així, la gent no inverteix un temps en entendre i aprendre una eina nova. Si no ho entén en els primers segons, ja passa al següent. Això és un reflex de com consumim contingut ara (parlo com a societat): titulars en publicacions curtes, res de llegir articles sencers.

2 'M'agrada'

Doncs jo crec que, a part de què no veuen perillar la seua privacitat, els passa que no troben les «notícies» (o el que sigui) que estan acostumades a trobar a les xarxes privatives que estan acostumades a fer servir, i es troben o bé qüestions tècniques (o tecnològiques) o d’altres que troben freaks (per desconeixement o falta d’interès); en qualsevol cas crec que no troben allò que els motiva a estar enxarxades i veuen el fedivers com molt endogàmic. Fa anys vaig «patir» el mateix amb l’identi.ca i diaspora; i fins i tot vam tenir un intercanvi d’opinions amb amics del programari lliure (veig que fa 8 anys d’això) [1]. Arran d’aquesta conversa vaig voler fer un apunt al meu blog [2] que potser algun dia hauré de revisar.

[1] https://joindiaspora.com/posts/2754426#
[2] http://calesgami.cat/sisco/els-meus-5-¢-sobre-la-diglossia-digital/

4 'M'agrada'

Em sembla molt interessant aquesta mirada a les reflexions de fa 8 anys! Ens permet també veure si ens hem mogut i cap a on.

En primer lloc, em complau comprovar que els 3 participants d’aquella conversa continueu ben presents al fedivers.

En segon lloc, crec que hem avançat molt en un dels problemes que comenteu: la interfície. Crec que avui dia hi ha un programari amb interfícies que no tenen res a envejar a les privatives i un munt de clients que també permeten una bona experiència tant a l’escriptori com als dispositius mòbils.

Tanmateix, no comparteixo la lectura que la manca de interfícies atractives és la que impedeix una major adopció de les xarxes lliures. Crec que això hi té una influència mínima. L’experiència de les xarxes en genera depèn en una gran part de la gent que hi sigui i de les temàtiques. Així, sí que estic d’acord amb l’efecte “diglossia digital”. Crec que en aquest sentit hem millorat, no? La major part dels que som al fedivers ho fem servir de forma exclusiva o principal. El que sí que crec és que degut als interessos dels que hi som, la temàtica dominant és tècnica o activista i costa més trobar un contingut més generalista.

També penso que hi ha una dificultat intrínseca a competir amb una xarxa on hi ha tots els coneguts i aquesta dificultat no la podem eliminar fins que una bona part de la societat hi sigui. Com que no la podem eliminar, crec que és millor assumir-la i acceptar que hi haurà gent que no s’hi quedarà perquè no hi és la seva xarxa. En la meva opinió, ja tornaran més endavant, no ens fustiguem.

Finalment, també vull afegir un concepte que fa dies que hi donem voltes. Les xarxes privatives han desenvolupat un munt d’algoritmes que entre totes les accions negatives que tenen, faciliten trobar contingut afí a tu (d’una manera esbiaixada i sovint redundant). Així doncs, omplir la teva línia temporal resulta relativament fàcil, tot i que això et situa en un perfil passiu ja que aquestes connexions no són fruit d’interaccions reals si no d’un algoritme. Al fedivers això no passa i per tant és més lent i costós omplir la teva línia temporal. Cal una mica d’esforç i paciència, i això pot desanimar a les nouvingudes que tenen unes expectatives diferents. Si bé crec que és un valor el fet d’haver de cultivar les teves xarxes, també hi ha iniciatives que intenten agilitzar aquest procés: un exemple seria l’índex de comptes que tenim a fedi.cat.

4 'M'agrada'

Moltes gràcies per la teua reflexió. Sí que permet, modestament, veure si ens hem mogut i cap on… tot i que no sé si veig un bon resultat.

Sí. els tres participants d’aquella conversa continuem pel fedivers, el Giorgio i jo exclusivament al fedivers. També és cert que la interfície ha millorat, tot i que a Diaspora em sembla que no han tocat res (i entro mooooooolt de tant en tant); i estic d’acord que aquest tema no és un factor limitant perquè la gent s’hi quedi. No tinc tan clar que hi hagi una millora generalitzada pel que fa a la «diglòssia digital», en alguns casos segur que sí però en general no ho veig tan clar ja que el fedivers està ple de crosspostings provinents de xarxes privatives (aquest efecte no sé si hi era fa 8 anys, al menys a mi no em sona).

Totalment d’acord que mentre no hi sigui bona part de la societat al fedivers no es quedarà molta gent… i no només això sinó que mentre no hi sigui la gent més mediàtica hi haurà un grup de gent que no vindrà (aquest és un altre tema per pensar-hi).

I finalment, totalment d’acord amb el que dius dels algorismes de les xarxes privatives. M’ha fet pensar en un documental de Netflix (el podeu trobar per la xarxa) que em van comentar l’altre dia i vaig poder veure: «el dilema de les xarxes» (the social dilemma en anglès); aquest documental i «the great hack» (també de netflix i que també podeu trobar per la xarxa) els hauria de veure tota la gent que està encantada amb les xarxes privatives (*).

(*) En acabar de veure el segon documental, de netflix tots dos, em va fer pensar si serà del tot cert o hi ha un interès de netflix en demonitzar aquestes xarxes per aconseguir que més gent es quedi a netflix? No sé què pensar tot i que el que es diu als dos documentals és cert.

Ah, i disculpeu la xapa un diumenge de matí :slight_smile:

3 'M'agrada'