Cap a un moviment per una tecnologia cooperativa

Holi!

He trobat un text que m’ha semblat interessant i l’he traduït al català:

=> gemini://gemlog.gamifi.cat/glog/2021-03-30_programari_comunal.gmi Text a Gemini
=> gemlog.gamifi.cat/glog/2021-03-30_programari_comunal.gmi - Gemini proxy Text via proxy

Si voleu comentar-lo i dir què seria per vosaltres el “programari comunal”, doncs aquest seria un bon fil per fer-ho :slight_smile: A mi, m’ha agradat especialment això de:

  • creiem que ja és hora de reflexionar sobre les deficiències de la defensa de la nostra causa perquè puguem créixer en un moviment més efectiu i inclusiu (un mica d’autocrítica cada 35 anys està bé, no?, hehe)

  • el terme “open source” és insuficient per comunicar els valors de fons. El terme “open source” i l’ecosistema del “Free and Open Source Software (FOSS)” (programari lliure i de codi obert), avui és usat per poderoses companyies, governs, i altres institucions per perjudicar les persones a una escala enorme a través de la vigilància i la violència. (vivim en una distopia digital total…)

  • necessitem construir un moviment explícitament anticapitalista que proactivament col·labori amb altres moviments (la famosa “interseccionalitat”…)

  • Per programari comunal, entenem aquell programari que és construït per
    i per a les persones que en fan ús.
    (i així ens agradaria que fos a LiberaForms, hehe)

  • No emfatitzem el codi font en el nostre discurs polític perquè sabem que crear
    programari de qualitat requereix molt més que escriure codi.
    (això em recorda al manifest postmeritocràtic)

  • Encoratgem a tothom a qui interessi construir un món millor a través de la tecnologia a participar de la discussió amb les seves comunitats per determinar què volem que sigui el programari comunal. (i per això us convido jo també a comentar la jugada :slight_smile: )

Saluts i cultura lliure!

Actualització 5 minuts després: El text també està disponible:

Actualització 01/04/21:

Actualització 02/04/21:

  • en fitxer de text markdown als arxius oberts https://arxius.laloka.org/w/recursos/#Traduccions (es diu “2021-04-02_tecnologia_cooperativa.md”)

  • Nova entrada amb la nova traducció a Gemini gemini://gemlog.gamifi.cat/glog/2021-04-02_tecnologia_cooperativa.gmi

3 'M'agrada'

Em sembla un text molt interessant! I em crida l’atenció positivament que l’hagin penjat a Codeberg i no a github com les cartes contra i en suport de RMS… jejeje

Estic bastant d’acord amb tot el que diu el text. Tot i així, costa d’entendre com aplicar el concepte de programari comunal al codi en si o a una llicència en si. En el cas del programari lliure RMS va trobar una manera molt clara amb les quatre llibertats i ha estat relativament útil per a que el concepte estigui clar.

Tal com ho entenc jo, el programari lliure és només una capa, una eina amb potencial. En si mateix no garanteix una societat més justa (tal com assenyala el comunicat). El que ho fa més just són les relacions humanes que s’hi generen al voltant. Així doncs, entenc que el concepte de programari comunal intenta englobar no només el programari en si i les seves llicències si no l’ús que se’n fa i les relacions que es generen al voltant. Això pot fer que en una comunitat un programari sigui utilitzat com a comunal i en una altra el mateix programari no ho sigui.

Crec que tant a Laloka com a Anartist ja estem aplicant el programari comunal :slight_smile: .

2 'M'agrada'

Jo encara flipo amb això… Quines ocurrències…

Jo també ho crec :slight_smile:

Ara bé, hi ha hagut actualització: ja no es diu “programari comunal”, ara és “tecnologia cooperativa” https://cooperativetechnology.codeberg.page/

2 'M'agrada'

M’agrada tecnologia cooperativa. Pot acostar tot aquest univers a les entitats socials. Ara, desconec si ens perdrem algun matís. Però si s’explica bé no té perquè

2 'M'agrada'