Amb aquesta comunicació volem iniciar una publicació trimestral amb l’objectiu de recollir i visibilitzar notícies relacionades amb el Fedivers i les xarxes descentralitzades que creiem que poden interessar a les fedizens de la nostra comunitat.
Tot i que aquesta primera edició l’hem escrita en clau interna, la nostra idea és obrir-la i animar a la participació de qualsevol fedizen que hi vulgui col·laborar. La recopil·lació d’enllaços i edició de la comunicació la vehicularem a través de l’àgora de fedicat.
Finalment, voldríem comentar que els articles que enllacem sovint no estan escrits en català (sobretot són en castellà i anglès). Per motius de temps no podem traduir-los, però si algú vol fer-ho o està molt interessat en la traducció d’algun en concret, en podem parlar per la mateixa àgora :).
Notícies de la Fedi
Adéu a Joindiaspora.com
Aquest febrer s’ha fet un comunicat per anunciar el tancament de “joindiaspora.com”, el pod (o node de diaspora*) més antic de tots.
S’ha acordat fer-ho en dues fases. En una primera fase de manteniment, el node estarà inoperatiu i es mourà la infraestructura de Feneas a infra de l’equip de diaspora*. Un cop acabat el trasllat, el pod tornarà a estar operatiu perquè es puguin exportar les dades.
L’administració alemanya desembarca a la Fedi
A la Fedi hi ha un nou node “social.bund.de”. A la seva descripció hi diu:
Aquest és el servidor de Mastodon del Comissionat Federal de Protecció de Dades i Llibertat d’Informació (BfDI).
Només es poden registrar al node personal administratiu, tal com feia l’antic Mastodon de l’Etalab francès. I de moment, els comptes creats corresponen a departaments com Premsa, Cooperació o Protecció de dades.
Veritats a Trumpicons
Tal com es va anunciar a l’octubre, aquest febrer en Trump ha inaugurat la seva pròpia xarxa social, “Truth Social” (Veritat social). I està sent tot un circ: primer es va saber que havien copiat el codi de Mastodon i no tenien intenció de dir-ho. Després, van ser denunciats per copiar el logo. I en fi, que el dia de la inauguració se’ls hi va col·lapsar tot i encara hi ha gent en llista d’espera.
En realitat, però, no ens afecta perquè no federen
Aparèixer a ARTE
ARTE és una televisió en sis idiomes que sol difondre contingut de qualitat. Aquest març i fins al febrer de l’any que ve, posen a disposició el documental “Desaparecer… para el algoritmo”. Com a segona part de “Nothing to Hide”, aquest documental ens obra les portes a altres maneres de fer, com organitzar esdeveniments a través de Mobilizon.
Heus aquí el primer documental “mainstream” que explica de qué va la Fedi i perquè moltes ja hi som de fa dies. No us el perdeu!
Benvinguda a Som Connexió
La cooperativa Som Connexió aterra a la Fedi. Esperem que tinguin una bona estada i que aviat promocionin els mitjans federats a la seva web i més enllà. Benvingudes!
L’òliba d’en Revoy per la wiki de la Fedi
Fa uns dies li demanaven a en David Revoy una mascoteta per la wiki que s’està confeccionant a “joinfediverse.wiki”. Tot i no prometre res, al cap de pocs dies en David creava una òliba comuna moníssima que abraça un llibre que porta el logo de la Fedi.
La mascoteta encara no té nom i la seva llicència és CC BY. Gràcies, David!
Aniversari Mastodont.cat
El 13 d’abril d’ara fa 5 anys engegava el node mastodont.cat. Enhorabona a l’admin Spla i a totes les personetes que participen del node. Per molts anys, mastodonts!
A can XMPP aposten per Lemmy
I el dia que el mastodont català fa anys, s’inaugura una nova instància: “community.xmpp.net”. En una publicació de la llista de correu del protocol XMPP (Jabber), es convida a participar al nou node.
Des d’octubre de 2020, XMPP participa a la Fedi des d’un compte de mastodon al node fosstodon.org (@xmpp@fosstodon.org). Però muntar una instància és quelcom més seriós i robust de cara a la seva pròpia comunitat. Enhorabona i benvingudes!
Actualitzacions del programari del Fedivers
Peertube, v.4.1.0: la popular plataforma de vídeos publica una nova versió menor on destaquen millores en el reproductor i com eines de personalització per a les administradores (com la posibilitat d’establir llicències per defecte). Evidentment, hi ha molts petits canvis i bugs solucionats.
Lemmy, v.0.16.0: la plataforma social agregadora d’ellaços i fòrum de discussions ha publicat una nova versió on destaca una sèrie de canvis que faran més senzilla la personalització dels nodes mitjançant temes. També han millorat la federació amb altres programaris que utilitzen el protocol Activity Pub i han publicat una nova aplicació per a Android anomenada Jerboa disponible a F-droid (tot i que està en estat alpha, afirmen que és bastant usable).
Owncast, v.0.0.11: la plataforma d’streaming auto-allotjada publica una nova versió on clarament hi destaca la capacitat de federar al Fedivers! D’aquesta manera, el teu servidor podrà ser seguit pel comptes del Fedivers i rebran publicacions quan comencis a streamejar. Aquesta versió també incorpora la possibilitat per part de l’administrador d’assignar-se privilegis de moderador al xat del vídeo.
Jungla Digital
Sembla que les grans tecnològiques no perden el temps i Meta ha estat condemnada a pagar una multa a Irlanda per incomplir la GDPR mentre que Google ha estat acusada pel departament de Justícia dels Estats Units d’ocultar documents rellevants en el marc d’una investigació anti-monopoli del sector de búsquedes. A més a més, s’ha obert una investigació per part de Brusel·les a amdues empreses per aclarir si l’acord anomenat Jedi Blue representa competència deslleial cap a competidors.
Per aquestes informacions, que se sumen a anteriors mostres de males pràctiques per part d’aquestes empreses, ens sorprèn la seva fluida col·laboració amb les administracions públiques. Brusel·les ha arribat a un acord amb els EEUU per tal que les empreses tecnològiques americanes puguin transferir al seu païs dades recopilades a Europa. També ens sembla particularment preocupant l’interès de Meta en crear un Centre de Dades a Talavera de la Reina, a Castilla-La Manxa, així com l’interès de l’administració de la comunitat autònoma en facilitar al màxim un acord amb la multinacional. Aquest tipus de projectes faraònics van en contra de la sobirania tecnològica, de la creació d’empreses o cooperatives locals i tenen un alt impacte ecològic, sempre en nom de la inversió externa i de la creació de llocs de treball. Una ocupació que sovint és precària i alienant, tal com documenta el Periódico de España en aquest article sobre les transcriptores de notes de veu.
Brusel·les també ha estat notícia per presentar una proposta que pretèn obligar a les eines de missatgeria a ser compatibles entre elles. Les fedizens ja hi estem acostumades, a aquesta inter-operativitat. Però podria ser que en un futur Whatsapp es pogués comunicar amb Matrix?
Finalment, acabem amb la notícia que la plataforma de vídeos Vimeo ha començat a incrementar molt significativament la quota a moltes de les seves creadores. Si bé pot ser interessant la reflexió sobre el nostre consum en una època on s’ofereixen gratuïtament serveis d’allotjament amb un alt cost económic i ecològic (no cal dir que es paguen amb permanència i dades), sembla que aquesta actitud té més a veure amb la intenció de l’empresa de centrar-se en grans empreses, abandonant així a les usuàries que han apostat per la plataforma durant anys (pagant quotes anuals). Aquests episodis ens recorden l’importància de tenir sobirania de les eines de distribució, aixi com la necessitat de guardar còpies físiques del que pengem en xarxes socials!