FediNius - Estiu 2022

Ja són aquí les FediNius d’Estiu!
Notícies retroactives estacionals de la Fedivers i rodalies :wink:

Hem preparat aquesta edició al fil: Preparació Fedinius - Comunicació trimestral - Setembre 2022

Aquesta publicació també està a la Fedi! Participa-hi a:
https://blog.fedi.cat/~/Fedicat/FediNius%20-%20Estiu%202022

Bona lectura i millor trimestre!

Notícies de la Fedi

Forges federades

Fa anys que es pensa en federar repositoris de codi però al gener del 2022 es va aconseguir finançament per desenvolupar aquesta idea. I al juliol, a través de Gitea, es va fer el primer comentari federat des d’una instància remota.

Es comenta que la federació entre forges és senzilla però que la dificultat es troba federar les forges amb altres programaris de l’ecosistema federat, com Mastodon.

Font 1: Gitea Actually Joins the Fediverse
Font 2: Primera acció federada de Gitea

L’hora mastodòntica de la FSF

A principis de juliol, la Free Software Foundation (FSF), va organitzar una “Mastodon Hour” (Hora de Mastodon) per fer caliu a l’ecosistema federat. I és clar, algunes ens vam sentir fora de joc perquè participem a la Fedi però no a Mastodon.

Durant la trobada se’ls va comentar que el títol no feia justícia a la totalitat de l’ecosistema i les organitzadores van comunicar que tindrien en compte les suggerències. Tot apunta a que la propera trobada es dirà “Fediverse Hour” :wink:

Font: L’Hora Fediversal de la FSF

De blau a lila

A Cal Mastodont, assessorats per Oak Studios, han fet uns retocs a la web i, de pas, han variat la seva imatgeria gràfica. Aquell blau més aviat claret té ara un to més fosc tirant a lila.

Segons informen al blog, volen deixar enrere els blaus d’altres mitjans socials i donar un toc més professional a la seva pàgina web. L’objectiu és millorar la percepció del projecte.

Font: Mastodon branding updates - We’re going purple

Acampada fediversal

Del 4 al 8 d’agost es va organitzar un FediCamp a Gedelitz, Alemanya. Entre les propostes de xerrades, trobem que es va parlar de “Menors a la Fedi”, amb l’objectiu de debatre l’obligació de tenir mínim setze anys per obrir un compte. També es va fer una xerrada titulada “Els feixistes envaeixen Peertube. Què fem al respecte?”.

Sembla que les xerrades es van fer en alemany però a la de Peertube es van prendre notes en anglès. Hi van participar una vintena de fedizens. Enhorabona per la iniciativa!

Font 1: Acampada fediversal
Font 2: Etiqueta #Fedicamp des del node barcelona.social
Font 3: How to stop nazis from taking over PeerTube

Akkoma a la catalana

L’Spla, admin de mastodont.cat i altres nodes fediversals, se’ns ha enamorat d’Akkoma, un fork o variant de Pleroma. I n’ha muntat un node sota domini catala.digital per a personetes que estimen la llengua catalana.

Aquest nou programari inclou funcionalitats realment interessants, com la publicació de continguts en local, és a dir, només per a comptes del propi node. També és molt interessant la línia de temps bombolla, on es mostren les publicacions d’instàncies amigues triades per les administradores. Aquesta línia de temps permet descobrir altres comptes de forma més orgànica.

Gràcies per incloure barcelona.social entre les vostres instàncies amigues :slight_smile:

Font 1: catala.digital
Font 2: Funcionalitats interessants (molt) de #Akkoma
Font 3: Àgora del programari Akkoma

Fedizine: mitjans federats i anarquisme

A principis d’agost es va celebrar la Fira del llibre anarquista de Montreal. Aprofitant l’ocasió, la web del projecte Fedizine (en anglès) va ser adaptada i convertida en fulletó físic.

El fulletó es pot descarregar en dues versions, una per llegir i l’altra per imprimir-ne una versió de batalla, és a dir, que està maquetat per imprimir en A4 apaïsat i que només s’hagi de plegar i grapar.

Gràcies per crear materials explicatius sobre la Fedi!

Font: Fedizine, an anarchist introduction to federated social media

Filigranes digitals

A l’ecosistema federat es fan molts experiments, com creuar protocols. Per exemple, aquest estiu s’ha creat una recepta computacional que mescla el protocol ActivityPub via Pleroma amb el protocol IPFS.

També, des del 2021, hem tingut alguns saraus de SPAM o publicitat no sol·licitada relacionats amb criptomonedes.

Altres projectes, com BlueSky, estan desenvolupant altres protocols més enfocats a la identitat digital i cert magnat que finança el projecte ja parla de la web5 quan encara no se sap ben bé què és la 3. En fi, que tenim un bon sarau digital des de que s’ha posat de moda la descentralització web!

Font 1: Pleroma+IPFS
Font 2: Web3 is going just great
Font 3: Nodes amb blockchains?

Avatars i ceguera

En general, les fedizens usen algun tipus d’avatar. Des d’alguns nodes s’anima a les noves usuàries a omplir el seu perfil i posar una imatge d’avatar. I algunes fedizens ignoren o bloquegen els perfils que no tenen avatar definit.

Però resulta que la Fedi és molt diversa i hi ha molta gent que no necessita avatar ni té necessitat d’imatges en general. Parlem de les persones cegues, que molts cops no tenen avatar perquè, comprensiblement, tant els fa.

Així doncs, fóra bo no discriminar perfils pel fet de no tenir avatar.

Font: Imatges de perfil

Retirades fediversals

Ens dol anunciar que aviat s’apagaran dos nodes: cybre.space i mastodon.madrid. Les admins han deixat marge de temps perquè les seves fedizens migrin a altres nodes.

Gràcies pel temps, els coneixements, els diners i la paciència invertits per administradores i moderadores. Ens llegim des d’altres nodes de la Fedi!

Font 1: Cybre Space es retira
Font 2: Mastodon Madrid es retira

Actualitzacions de programari

Funkwhale 1.2.8: Versió de solucionament d’errors. Les desenvolupadores estan molt actives i han publicat diverses d’aquestes versions!

Funkwhale Android 0.15: Nova versió de la beta per a Android on arreglen bugs i milloren les dependències.

Tusky v19.0: Inclou suport per el Push Unificat, la capacitat de retallar imatges mentre es prepara la publicació, la inclusió de la data de creació dels perfils i moltes solucions a bugs i millores en la traducció.

Castopod: Castopod afegeix una imatge docker com a mètode de instal·lació.

Akkoma 2022.07: Versió suficientment estable perquè el desenvolupador consideri que és el punt de partida inicial.

Kdenlive 22.08: Tot i que no es tracti d’un programari del fedivers, incorpora la possibilitat d’exportar guies com a capítols a PeerTube.

PeerTube 4.3: Nova versió del popular programari de vídeos que incorpora la capacitat de importar de canals d’altres plataformes de forma automatitzada, millores en la interfície gràfica i també dues noves llegües: toki pona i croat!

Jungla digital

Cada vegada més veus alerten contra les grans tecnològiques i veuen la necessitat de controlar la soberania tecnològica. En aquest sentit s’ha pronunciat el govern francès aquest estiu. També és destacable l’article publicat a The Guardian per una persona de dins de la Comissió Europea (EU) que es mostra especialment crítica amb les tecnològiques d’EEUU i com han influenciat en la legislació europea. Aquesta dolça convivència està arribant a la seva fi? Estem pendents de si el pols entre Meta i Brusel·les acaba en l’abandonament d’Europa per part de l’empresa americana per no adaptar-se a les polítiques de privacitat europees. I no és per a menys, Meta ha rebut una multa de 405 milions d’euros per incomplir en menors les lleis de protecció de dades. No és l’únic cas recent, aquest agost l’empresa va arribar a un acord extrajudicial en una denúncia relacionada amb la seva gestió en el cas de Cambridge Analytics i també ha estat demandada per utilitzar rastrejadors per a accedir a dades de pacients hospitalaris. Fora d’Europa, Corea del Sur ha imposat també una multa a Meta i a Google per violacions de la privacitat. Serà el fi de Facebook i Instagram a Europa? Ho sabrem pròximament, però sembla que ja hi ha les primeres discrepàncies al respecte per part d’alguns països.

En paral·lel al cas de Meta, diversos països europeus, començant per Dinamarca i continuant per Països Baixos i Alemanya, han prohibit els serveis i dispositius de Google al servei educatiu perquè no compleix amb els requisits de la Unió Europea en Reglament de Protecció de Dades (RGPD). L’últim cas sonat d’abandonament de serveis de les GAFAM l’ha protagonitzat Rússia, que ha decidit substituir Windows per Linux en la seva administració per tal d’avançar en la seva soberania digital. Tot i aquest aparent trencament progressiu entre les GAFAM i les institucions públiques, informacions com la capacitat legal de la Hisenda espanyola de coneixer la ubicació de qualsevol dispositiu mòbil o la col·laboració de Facebook per a perseguir una menor acusada d’avortar als EEUU ens recorden que sovint els seus interessos van de la mà i en detriment dels drets digitals i humans de la població.

Altres fets destacats de l’estiu inclouen la campanya Give Up GitHub promoguda per la Software Freedom Conservancy per tal que les desenvolupadores abandonin la plataforma de Microsoft, l’estafa digital de vuit milions d’euros a les institucions públiques catalanes, la compra de Roomba per part d’Amazon (amb la clara intenció d’acumular dades sobre les vivendes) i les sonades declaracions de l’excap de seguretat de Twitter on denuncia multitud d’errades que afecten a la privacitat dels usuaris i que pot interferir clarament en el judici de Twitter contra Elon Musk.

Llicència

FediNius Estiu Copyright 2022 per Fedicat sota llicència CC BY-SA
Redacció: Marcel Costa i Rita Barrachina

4 'M'agrada'