Ja són aquí les FediNius de Tardor!
Notícies retroactives estacionals de la Fedivers i rodalies
Hem preparat aquesta edició al fil: Preparació Fedinius - Comunicació trimestral - Tardor 2022
Aquesta publicació també està a la Fedi! Participa-hi a:
https://blog.fedi.cat/~/Fedicat/FediNius%20-%20Tardor%202022
Bona lectura i millor trimestre!
Notícies de la Fedi
Desembarcament tuiteru, segona part
Cap a l’abril ja va haver-hi moviment de Twitter a la Fedi, especialment a Mastodon, a causa de la compra del mitjà social per part d’un milionari. A l’octubre la compra es feia efectiva i començava a despedir al personal. Entre una trastada i altra, hi ha molta gent que ha anat saltant a la Fedi al darrer trimestre de l’any.
Mastodon.technology es retira
L’1 de desembre de 2022 es retirava el node de mastodon.technology. Hi va haver una mica de FediDrama amb un altre node que va usar un domini molt semblant i creava confusió. A més, el nou node portava el nom de Mastodon però sota hi havia un node de Pleroma i l’Eugeni va treure la carta de la marca registrada, dient que no es podia usar el nom si no s’usava la tecnologia també.
Aterratges
Inkscape, Blender i Krita ja hi eren i ens faltava GIMP. Aprofitant l’onada, hem vist aparèixer projectes de programari lliure que té tot el sentit del món que usin mitjans federats. Entre moltes altres entitats i projectes, també ha aterrat Lychess, una web on jugar a escacs i Xnet, que ja anava sent hora… Benvingudes!
Alerta “ethics in internet culture research”
No és el primer cop que es fabriquen papers científics fent un mal ús de les dades, sovint fent scraping indiscriminat i malintepretant els resultats per desconeixement de l’ecosistema. Ja fa un temps, arrel d’un paper d’una universitat, es va crear una carta oberta per fer retirar les dades usades i es va aconseguir. Ara, es torna a donar un cas de scraping sense consentiment.
Federant que és gerundi
Des de Nextcloud ens informen que estan treballant en una millor federació amb l’ecosistema fediversal. I arrel de la migració tuitera, des de Tumblr diuen que es federarà el més aviat possible. Algunes empreses, com Vivaldi, ja han creat els seus nodes. I altres, amplien el seu negoci fediversal, comprant nodes com Pawoo. La Fedi és molt diversa però, fins ara, la majoria dels nodes els han montat individus, col·lectius i petites empreses com asociacions i cooperatives.
Nova web de Pixelfed
El Pixelfed d’en Dansup porta ja alguns anys a la Fedi i el seu desenvolupament és força constant. Aquest novembre, la web del projecte ha estrenat disseny web i fa força patxoca. A més de l’absència de rastrejadors i anuncis, trobem un disseny molt net i contrastat, amb alguns dibus amb els passos a seguir si volem participar d’un node. I un menú senzill, amb les funcionalitats del programari i alguns servidors disponibles.
Fediverse.party fa 5 anys
La Lostinlight ha creat una entrada per celebrar els cinc anys d’existència fediverse.party, una pàgina web en anglès que es dedica a l’ecosistema fediversal. Allà s’informa sobre les eines federades i es facilita que la gent pugui triar un node més adaptat a les seves necessitats. Comenten que s’agraeixen les col·laboracions i que, des de que han mogut el repositori de Gitlab a Codeberg, les col·laboracions s’han doblat.
Un nou Fedivision al 2023
Sembla ser que tindrem tercera edició de FediVision. En una entrada reflexiva i enfocada a millorar la tercera edició, una de les responsables fa balanç de FediVision 2022. Entre altres coses, es comenta intentar posar les lletres perquè es pugui cantar o entendre el que s’hi diu i temes de tempos, per deixar més temps a les fedizens per crear la cançó.
La llegenda de John Mastodon
En una publicació seriosa, el redactor no va para molta atenció al que escrivia, i va batejar com a John Mastodon el creador de programari fediversal. L’errada va donar tres voltes al món i, fins i tot un escriptor americà, li va dedicar uns versos al personatge. En pocs dies, a la Fedi, en John Mastodon reemplaçava en Chuck Norris en totes les seves fites i més, i se li creaven mems, cançons i altres continguts.
Citacions a Mastodon
Una de les coses que més troben a faltar les persones provinents de Tuiter és el fet de citar. Si no es pot fer a alguns programes fediversals és per minimitzar crear mals rotllos. I a can Mastodon, l’Eugeni s’està repensant implementar-ho per demanda popular. Si s’implementa, doncs veurem si se’n fa més bon ús que mal ús. El temps dirà.
Forjant un FediDrama
El màxims reponsables de Gitea van decidir crear una empresa amb ànim de lucre i, com a algunes no els ha fet gràcia, han fet un fork que s’anomena Forgejo, que en realitat, és Forĝejo, forja. En general, si no s’usen caràcters especials, l’Esperanto és una molt bona eina per nombrar coses. En fi, per acabar l’any, ara tenim dos programaris de repositoris federats.
Actualitzacions de programari
Pixelfed v0.11.4: versió mínima compatible amb l’aplicació de mòbil creada pels mateixos desenvolupadors.
Friendica 2022.10: Correcció de bugs, traducció a alguna llengua addicional i re-construcció de l’ús del 2FA.
Castopod v1.0: el programari de podcasts publica la primera versió estable, destacant els correus per recuperar la contrassenya, el sistema d’autentificació en dos passos (2FA), actualitzacions automàtiques de la base de dades i el requeriment mínim de php 8.1.
Mobilizon v3: Flamant versió estable del programari orientat a organitzar esdeveniments on hi destaca la millora del buscador.
WriteFreely v0.13.2: el programari de blog federat corretgeix diversos errors.
Mastodon v4.0.2: la popular aplicació de micro-blogging canvia de versió estable a la quarta, tot i que ja hi ha actualitzacions més recents. Algunes de les millores que destaquen és la possiblitat de filtrar per idioma o seguir etiquetes.
HomeTown v1.0.7+3.5.5: Aquest fork de Mastodon corretgeix alguns bugs de seguretat importants que arrossegava.
Funkwhale v1.2.9: El programari orientat a àudio ha publicat diverses actualitzacions. En la última versió han corretgit diversos errors.
Peertube v5.0.1: El popular programari orientat a vídeo ha canviat de versió estable també, on hi destaquen el suport per la verificació de dos passos (OTP), canvis en la interfície o un filtre per destriar vídeos pel nom.
Jungla digital
La jungla digital no ha restat parada aquesta tardor i diverses notícies han saltat a la palestra. Sembla que les GAFAM continuen fent de les seves: Google ha estat multada per abús de posició dominant [1], Facebook accepta pagar pel cas de Cambridge Analytica [2] i la Unió Europea (UE) prohibeix el negoci publicitari a la seva xarxa social i a Instagram, tot condemnant-lo a pagar una multa milionària [3]. Pot ser que les autoritats comencin a veure les dents al llop? Les autoritats franceses prohibeixen Microsoft Office 365 i Google Docs al sistema educatiu per pràctiques anticompetitives i no complir amb la RGPD [4]. La UE també ha aprovat dues lleis sense precedents per tal de regular els serveis i els mercats digitals (ens ho explica la @titi@barcelona.social[5]). Tot i així, encara hi ha molta feina per fer ja que la UE es va gastar 400.000 euros en una festa al metavers on només hi van assistir sis persones [6].
Específicament en clau tecnològica, demanden a Microsoft per violar llicències i drets d’autor amb GitHub Copilot, incidint en la problemàtica que estan generant les intel·ligències artificials [7]. També han denunciat robatoris de dades a WhatsApp [8] i a Twitter [9]. Aquest darrer cas destaca després de l’acomiadament de moltes treballadores de seguretat de l’empresa que ha comprat Musk. També és revelador el resultat d’una auditoria que acusa a Youtube de promocionar vídeos que “deshumanitzen” les persones migrants [10].
Finalment, destacar que el projecte de xarxa descentralitzada Bluesky creada pel fundador de Twitter segueix en marxa anunciant el seu protocol [11]. Acabem amb l’anunci una vegada més de la compra d’una xarxa social per part d’un milionari que ha estat expulsat d’una altre espai [12].
[1] [2022-10-05] La concentración no es gratis (en Europa): multa millonaria a Google.
[2] [2022-12-23] Carpetazo al polémico caso ‘Cambridge Analytica’: Meta, la matriz de Facebook, acepta pagar 750 millones $ a los demandantes.
[3] [2023-01-04] La UE prohíbe el modelo publicitario de Facebook e Instagram y las multa con 390 millones.
[4] [2022-11-19] Las autoridades francesas prohíben el uso de Microsoft Office 365 y Google Docs por prácticas anticompetitivas (dumping) y no cumplir con la RGPD.
[5] [2022-10-27] Sobre el reglament europeu de serveis digitals (DSA).
[6] [2022-12-02] La Unión Europea se gastó casi 400.000 euros en una fiesta en el metaverso. Solo fueron seis personas.
[7] [2022-11-08] Demandan a Microsoft por violar licencias y derechos de autor con GitHub Copilot.
[8] [2022-11-28] Hackean WhatsApp: tu número de teléfono está a la venta por 3 céntimos.
[9] [2022-11-27] 5.4 million Twitter users’ stolen data leaked online — more shared privately.
[10] [2022-12-24] Una auditoría revela que YouTube potencia los vídeos que “deshumanizan” a las personas migrantes.
[11] [2022-10-18] AT - Bluesky protocol.
[12] [2022-10-17] Kanye West to buy Parler, promises to protect “conservative opinions”.