Reflexions sobre barcelona.social

Holi! Al novembre vam fer una quedada oberta de node i vam ser-hi en @marcelcosta, @lapastora i jo:

I al desembre ens hem trobat en @marcelcosta, @tuttle , @xaloc i jo, i també hem parlat del node. Resum de cosetes:

El programari

Si usem Pleroma és per visibilitzar que hi ha vida més enllà de Mastodon… Però últimament no va molt fi. Arrel d’això, vam arribar a comentar canviar de programari (Akkoma seria una possibilitat). De moment, però, vam decidir deixar Pleroma i acabo de veure que fa uns dies ha sortit la 2.5, que potser soluciona els problemes que dóna.

En fi, si algú es motiva a encetar un debat sobre aquest punt de canviar el programari, que obri un altre fil en aquesta categoria.

Servidor, comptes i ecolobits

Tenim contractat un Scaleway i, si no recordo malament, estem al 60% de la capacitat. En Marcel ja en va netejar algunes gigues fa uns dies. En general, les persones que usem el node no abusem del contingut multimèdia: s’enllaça més que s’incrusta, així que mercès a totes les veïnes que teniu en compte els ecolobits :slight_smile:

Actualment, hi ha 48 comptes registrats al node, però pocs publiquen regularment.

Despeses

L’import mensual del servidor ara oscil·la entre 20 i 22 euros (al principi eren 7 i poc).

El que és una ruïna és el domini, que costa més de 130 euros l’any. És molt xulo, sí, i ja li hem agafat “carinyo”, però… cal pagar tant per un domini? A més, de qui és .social? Pot crear problemes que es posi tant de moda? Sortiria més a compte crear un subdomini tipus xarxa.fedi.cat però després seria més generalista d’un cantó i més reduït al català. Són preguntes que ens fem… Si algú s’anima a debatre el tema més en profunditat que obri un altre fil per comentar això del domini.

D’altra banda, si algú vol contribuir econòmicament, hi ha una categoria Barcelona Social en aquest OpenCollective, que per cert, posa que el desitjable és 20 però en realitat són 30 mensuals (20 server + 10 domini):

https://opencollective.com/fedicat

La moderació

Durant més de dos anys hem tingut els registres oberts i hem anat netejant l’spam. Però a la darrera onada vam tancar registres i vam proposar invitacions.

Els registres seguiran tancats però animem a les que ja participen del node a que convidin i amadrinin a nouvingudes. Ens agrada pensar en una moderació orgànica i descentralitzada, on el pes es reparteix entre totes en general per no saturar a ningú en particular :slight_smile:

Sobre la política de bloquejos vam comentar que en inici, els promovem a nivell individual: de persones a comptes o dominis. Un bloqueig a nivell de node es considerarà si per part d’usuàries del node extern hi ha interacció negativa conjunta cap a alguna persona/es del nostre node. En aquest cas es debatria a l’àgora i a través de fedi i es consensuaria una línia d’acció.

Evidentment, és debatible. Si algú s’interessa per aquest tema i el vol debatre, que obri fil.

Els acords

Això no es va parlar a la darrera reunió de desembre però sí a la de novembre. Idealment, molaria fer una quedada específica per renovar els acords del node. Hi ha coses a modificar i seria una bona oportunitat per fer més partícip a tothom qui ho vulgui.

Espero no deixar-me res i haver reflectit bé el que s’ha anat parlant. Corregiu-me o afegiu cosetes, si cal.

Saluts, bits lliures i que tingueu totes un bon inici d’any.

4 Likes