Bones, porto uns dies que el temps m’ha permès reflexionar sobre el procés d’acollida al Fedivers i la voluntat de facilitar-ho des d’aquest projecte que hem creat anomenat FediCat. Reflexionant, me n’he adonat sobre com influeixen certs equilibris en el procés d’integració de les noves usuàries al nou ecosistema per elles desconegut que és el Fedivers.
Crec que hem de parlar d’equilibris entre les diferents etapes que s’han de recórrer per poder integrar el fedivers com a eina útil per a compartir i teixir xarxes entre la societat. La raó per la qual moltes persones i/o projectes no veuen les xarxes socials descentralitzades com una eina necessària i útil pel seu creixement personal i social, més enllà de la confussió i adicció que generen les GAFAM, crec que es deu a certs desequilibris.
Per explicar-me millor posaré alguns exemples de desequilibris:
Exemple 1. La difusió sobre el fedivers és molt potent, la gent coneix sobre la descentralització de les xarxes però no troben facilment un node on arrelar-se i totes acaben a mastodon.social. A més, els hi és difícil trobar contingut del seu interès i acaben abandonant el compte.
Exemple 2. La difusió sobre el fedivers és nul·la. Hi ha molts nodes buits i molta gent gestionant-los però sembla que ningú hi arriba. La societat no sap res sobre el Fedivers.
Exemple 3. La gent comença a entendre el funcionament del fedivers i els nodes que hi han estan petats de gent, però no hi ha coneixement sobre com crear i gestionar un node i moltes de les admins dels nodes actuals decideixen tancar el registre. La dificultat d’entrar en un node complica l’accés al fedivers de la societat a gran escala.
A on vull anar a parar amb tot això?
Crec que la responsabilitat que estem assumint com a FediCat és algo importantíssim, totalment necessari i, fins ara, gairebé no existeix res semblant. Parlo de la responsabilitat d’acompanyar i fer créixer el Fedivers més enllà del creixement d’un sol node o uns pocs comptes.
En aquesta línia he creat un mapa conceptual per poder discernir sobre el procés d’integració de les usuàries i així plantejar un equilibri constant de totes les etapes que hi tenen lloc:
A partir de la imatge, podem veure 6 accions importantíssimes per aquest procés de creixement del Fedivers. Hi he relacionat, en cada una d’elles, una eina de Fedi.cat:
- fedi.cat: Divulgació del ecosistema en sí
- index.fedi.cat: Divulgació dels nodes i projectes presents en l’ecosistema
- agora.fedi.cat: Compartir i formar-se col·lectivament sobre l’ús de les eines i la creació i gestió de nodes; així com organitzar la divulgació d’aquest ecosistema
Com podem contribuir, doncs, a mantenir-les en equilibri?
Aquesta reflexió simplement té l’objectiu d’esquematitzar el nostre projecte per poder organitzar-nos millor per seguir amb la nostra tasca: descentralitzar-ho tot.
Salut!