Tornem-hi: moderació coŀlectiva, nodes i comptes bloquejats, i com

Hola!

Aquests dies hi ha hagut una polèmica sobre el funcionament dels silenciaments, bloquejos, i sobre qui recau la responsabilitat de cuidar els espais. Bàsicament, la @timnitGebru@dair-community.social es va queixar de comentaris racistes que va rebre la Kim Crayton ~ Her/She i aquesta queixa ha trobat moltes respostes desviant l’atenció cap als admins de la seva instància i “whitesplaining” de com funciona el fedivers.

Vegeu:

Per un costat, em queda lluny perquè hi ha molt de context d’Estats Units tant amb la comunitat negra com amb els tipus de racismes i com s’articulen. Crec que hi ha xocs forts amb el tema de les seves eleccions i la Kamala Harris, i una funcionalitat molt usada al “Black Twitter” que sembla que reclamen a Mastodon, és el “quote reply”, que sembla que gragron i companyia no volen perquè “es fa servir per assatjar a penya trans”. Debat infinit al Github. M’avorreix una mica tant de centralisme tant de les lluites dels USA com del Mastodon com a eina, perquè per exemple, l’app Tusky ja ho fa.

Però vaja, el racisme no és una opressió que pateixi jo ni al fedivers ni fora. I vaja, m’ha fet pensar i volia compartir el que n’he entès i fer algunes preguntes.

Sembla que el que ha passat és que la tal Kim (que no coneixia jo) ha rebut odi de diverses formes:

  • respostes a la seva publicació
  • missatges privats
  • denúncies (reports) de la seva publicació

Recordo que l’únic que feia era denunciar racisme eh!

I a més, sembla que part del suc de la qüestió està en que venen de servidors que no són “obertament nazis”. És a dir, que destapa la complicitat blanca. Dit en altres paraules, com deia una enganxina, “lo queer no te quita lo racista”.

Si passés alguna cosa així a bcn.fedi.cat, com podríem respondre?

I aquí la resta de preguntes:

  • quines instàncies tenim bloquejades?
  • tenim algun mètode d’anar actualitzant la llista, coŀlaborant amb xarxa.cloud per exemple? Ahir terrorzone va trobar una instància obertament nazi

Hi ha el hashtag #fediblock , però sembla molta feina revisar-ho tot manualment.

També han anomenat The Bad Space, que sembla que exporta llistes de servidors bloquejats per certs servidors de comunitats oprimides.

Pel que fa a comptes particulars, he trobat interessant aquesta publicació perquè distingeix entre el “nazivers” i els “no sóc racista però”. Com a resposta al segon tipus, estic d’acord que el que toca és pedagogia i marcar límits de forma coŀlectiva.

Hi ha algú que diu que Pleroma/Akkoma té millors eines de bloqueig que mastodon. Les estem fent servir?

A part de bcn.fedi.cat, quines estratègies tenim en altres instàncies?

Salut!

5 'M'agrada'

Ah, i no crec que sigui rellevant aquest conflicte concret per al fedivers català almenys. No crec que hi hagi comptes de mastodont.cat anant a fer whitesplaining en anglès. Espero, vaja.

Estic pensant més en què podem aprendre nosaltres tant en la inclusivitat dels espais, la cultura que generem, la prevenció que fem (sincronitzar blocklists per començar, si es pot) i tenir una mica preparat com comunicar-nos i com reaccionar si ve una onada d’odi. Com reaccionem si se’ns assenyala a alguni de “nosaltres”?

Part del problema és que les publicacions “públiques i llistades” poden fer-se virals i rebre respostes de tot el fedivers no-bloquejat, així que l’escenari d’onades d’odi no depèn de que siguem desenes de milers al fedivers català. I de fet, a la hispanosfera, ja hi ha hagut conflictes amb allò del “joseo”, instàncies xunguis, influencers trànsfobs i els seus exèrcits, etc.

3 'M'agrada'

Hola Fadelkon!

Gràcies per la publicació extensa. Aquest és un problema que ja fa anys que es desenvolupa al Fedivers (jo ho he vist sobretot a l’anglosaxó però he vist també gent racialitzada d’altres territoris i ètnies queixar-se de la “blanquitud” del Fedivers).

Ja fa anys, l’Are0h i un parell més de persones van muntar una instància per a la comunitat negra i la van haver de tancar per culpa de l’assetjament. I sempre que es parla d’una llista o sistema de moderació conjunta qui ho fa rep bastant odi. L’Are0h mateix és el que està implementant The Bad Space (i també està fent un fork de Mastodon, crec).

La demanda per a “quote reply” és antiga per part de la comunitat BIPOC, també demanen (i crec que alguns programaris del Fedivers ja ho implementen) la possibilitat de configurar la política de respostes (o sigui, que sigui visible però es pugui configurar qui pot respondre-hi). Entenc la frustració pel paternalisme amb que s’ha tractat la demanda. D’altra banda em frustra que tant Mastocentrisme, quan d’altres programaris ja fa temps que ho han incorporat (tot i que no es renderitza a Mastodon).

A la pregunta de quines instàncies tenim bloquejades, la resposta és que no en tenim cap i tenim silenciada la de threads. Ho pots consultar a l’apartat de Federació (apareix automàticament) a:
https://bcn.fedi.cat/about

La veritat és que a bcn.fedi.cat no hem tingut problemes. A barcelona.social vam haver de bloquejar alguns comptes d’spam, però sense moderació per odi. Suposo que hi ajuda el ser una instància molt petita i amb una xarxa coneguda cuidada. Evidentment, que no hi hagi problemes no vol dir que no n’hi pugui haver i hem de pensar-hi sense voler-ne ser protagonistes ni abanderats. Penso que la comunitat BIPOC hauria de tenir la visibilitat i la paraula en aquests temes i nosaltres estar-ne informats.

En anglès potser no, però el racisme sí que pot ser-hi. Arrel d’aquestes problemàtiques al Fedivers anglosaxó o internacional, m’ha fet pensar que no hi ha massa visibilitat de comptes racialitzats al Fedivers català. I això em sembla simptomàtic… I hi ha hagut polèmiques al voltant de la visibilització de discursos racistes.

Totalment d’acord. Crec que part del debat és equiparable al de com respondre-hi als espais físics, així que es poden creuar experiències i protocols.

Per això demanen el que comentava, polítiques de resposta.

3 'M'agrada'

A això em refereixò:

3 'M'agrada'