#Fedi16: cultura lliure a llibreries

Holi!

Des de fa uns anys, el 18 de maig algunes personetes celebrem l’aniversari de la Fedi perquè és el dia que es va fer la primera publicació en un node (a identi.ca, que en aquells temps era el node més gran i més conegut, com mastodon.social avui).

Proposta d’enguany: “llibres de cultura lliure”

M’agrada proposar cosetes pel FediAniversari i enguany us porto la idea d’una mini-campanya per a llibreries (i editorials petites): l’objectiu seria visibilitzar el concepte de cultura lliure digital, especialment la Fedi i altres eines per crear llibres. Programari com Scribus, Inkscape, Zint i llicències com CC, Art Libre, GFDL…

  1. Fem un tríptic (de fet, ja l’he començat a crear amb Scribus)
  2. Anem a una llibreria a preguntar si tenen “llibres de cultura lliure”. Com probablement no sabran del què els hi parlem…
  3. Els hi donem el tríptic (on hi haurà editores que sí usen llicències lliures, generalment Creative Commons).

La campanyeta es podria dir “Demana Cultura Lliure” o “Regala Cultura Lliure” i podria ser permanent: en qualsevol moment, qui vulgui, que s’imprimeixi el tríptic, que es planti a una llibreria i que ens ho expliqui per la Fedi. Quina etiqueta podríem fer servir? Us agrada la idea?

Aquí el fil que vaig fer ahir explicant la idea:

Celebracions d’altres anys

3 Likes

Habemus tríptic! Aviam què us sembla :slight_smile:
Es tracta d’un full A4 a imprimir per les dues bandes i plegar en tres.

triptic-llibres.pdf (589.5 KB)

Deixo aquí el text. Si us sembla, creo una nova pàgina a la web “triptic-llibres” i planto allà el pdf perquè es pugui compartir. Si em deixa el Grav, pujo un fitxer comprimit amb les imatges i el fitxer del codi font (sla) creat amb Scribus. Diu així:

Llibres de cultura lliure

Per fomentar un ecosistema digital qualitatiu, coherent i realment transformador.

  • Programari per crear llibres
  • Itinerari paradigmàTIC
  • Llicenciar per compartir
  • Federar per conversar

Demana i regala cultura lliure!
#Fedi16 fedi.cat #Fedivers

Programari per crear llibres

La cultura lliure digital presenta un nou paradigma relacional entre els éssers humans i els seus enginys, ja siguin llibres o programes informàtics.

Amb l’objectiu de compartir i millorar el coneixement humà, aquest nou paradigma promou eines i pràctiques per la cooperació, la igualtat i la convivència humanes.

Per crear llibres amb cultura lliure digital podem usar programari lliure: el text es pot escriure a qualsevol editor de text (Pluma, Geddit, LibreOffice Writer, etc.) i podem maquetar-lo amb Scribus. La portada es pot dissenyar amb Krita o Inkscape. Per retocar imatges, podem usar GIMP i per generar l’ISBN, Zint. I si el nostre sistema operatiu és lliure, molt millor! Usa Debian, Arch, Fedora, Gentoo o altres sistemes lliures.

Scribus
Inkscape
Krita
GIMP
Zint
Debian

Itinerari paradigmàTIC

0. Reflexionar l’ecosistema digital

Les tecnologies digitals són una oportunitat però també un repte, el de tenir una mirada crítica per triar eines i serveis alineats amb els nostres valors, per establir i acomplir criteris per una digitalització saludable.

1. Crear amb programari lliure

Les eines que usem parlen per nosaltres. Crear amb programari lliure no només és una declaració d’intencions i un valor afegit, és també visibilitzar nous paradigmes i donar valor al cooperativisme digital.

2. Llicenciar béns comuns digitals

Si creem obres i fem possible compartir-les estarem contribuïnt a aquest nou paradigma que proposa la cultura lliure. Reusar obres, a més de pràctic, també visibilitza la feina feta per altres persones.

3. Difondre en mitjans federats

Podem donar a conèixer les nostres creacions de forma senzilla i honesta si prioritzem el nostre espai web i mitjans socials federats. I així, fomentem una participació digital més qualitativa.

Coneix projectes de cultura lliure !

Eines lliures per artistes lliures
Anartist

Mitjans federats en català
Fedicat

Comunicació amb cultura lliure
Komunikilo

Llicenciar per compartir

Les llicències Art Libre (LAL), GFDL o Creative Commons (CC) permeten gestionar drets d’autor sota aquest nou paradigma que proposa la cultura lliure.

Llicència Art Libre (LAL)
GFDL

Hi ha set tipus de llicències CC:

  • BY, especifica qui ha creat l’obra.
  • SA (Share-Alike, compartir igual), indica que les obres derivades han de llicenciar-se també SA.
  • NC (No Comercial), informa que no es pot vendre sense permís de l’autor/a.
  • ND (No Derivades), explicita que no es pot crear obres noves a partir d’aquesta.

Creative Commons (CC)

Algunes editorials que usen llicencies per compartir llibres de cultura lliure: Urko Editora, Traficantes de sueños, Editorial Virus, Éditions du commun, Wu Ming Foundation.

Federar per conversar

Un cop hem creat un llibre amb programari lliure i li hem posat una llicència que permeti compartir-lo, podem fer un darrer pas per seguir recolzant llibres de cultura lliure: difondre’l a mitjans socials federats.

Descobreix la federació de mitjans socials anomenada Fedivers a fedi.cat

Els mitjans socials lliures i federats, a diferència dels corporatius publicitaris, fomenten interaccions saludables. A més, hi ha nodes específics per escriure ressenyes de llibres o etiquetes concretes per fomentar la lectura. Usar i promocionar mitjans socials federats també és una manera de contribuir a aquest transformador canvi de paradigma.

Per una cultura més lliure, comparteix llibres a la Fedi !

Llicència del tríptic

Llibres de cultura lliure, 2024 per fedi.cat
LAL, Llicència Art Libre

Redacció i maquetació: Rita Barrachina 2024, LAL
Dibuix llibres: Mire Díaz 2021, CC BY-SA
Logo Fedi: Eukombos 2018, CC-0

Fet amb programari lliure: Debian, Scribus i LibreQR.
Tipografies SIL Open Font License: Libre Baskerville i Liberation Serif.

Descarrega i comparteix aquest tríptic

3 Likes

Quin currazo, titi!!

2 Likes

És prou potable, crec…

He afegit una capçalera de segon nivell a l’apartat Participa de la web. S’anomena “Llibres de cultura lliure” i explica com participar en aquesta acció per visibilitzar la cultura lliure al món del llibre. A més del pdf al tríptic i l’enllaç a aquest fil, hi he posat un fitxer comprimit amb el codi font i les imatges per facilitar-ne el reús.

Marcel (o qui vulgui), pots comprovar que el QR es llegeix i porta al tríptic?

qr-fedicat-triptic-llibres

2 Likes

comprovat, funciona! Merci per la feina!!

2 Likes

Ep! Acabo de veure que aquest cap de setmana és la Fira Literal a Barna, i potser seria un lloc interessant on anar a fotre la xapa i estrenar el tríptic. Que suposo que les editorials i llibreries que hi haurà són més propenses a fer-hi una mica de cas.

Jo segurament hi vaig durant algun moment del cap de setmana (o divendres, encara no ho tinc gaire clar). Així que si algú s’hi anima podem quedar per conèixer-nos en persona (que sempre va bé) i no passar vergonya sols repartint tríptics, que com a mínim en siguem un parell :laughing:

Ja dieu que us sembla!

3 Likes

Ostres! Mira que ho vam comentar amb en @marcelcosta d’anar-hi. Però és que seré a València, donant la xapa de les comunicacions lliures a l’EsLibre.

Aviam si hi podeu anar algunes i ens expliqueu què tal :slight_smile:

3 Likes