Fi del FediPilotEu: un èxit disfressat i dues ironies

Quina ironia, tot plegat…

La primera és que el 18 de maig, que algunes celebrem l’aniversari de la Fedi (#Fedi16), finalitzarà el FediProjecte de l’EDPS. Ho explicava en una entrada d’abril del 2022 titulada La EDPS aterra a la Fedi.

La segona ironia és que el projecte tanca però ho venen com un èxit… Si fos un èxit, seria lògic que continués. Si fos un èxit, el senyor aquest del EDPS no hagués demanat desesperadament què fer al respecte fa uns mesos… La xerrada es deia “Fedivers per l’administració pública: per què ho intentem però no ho aconseguim?”… Vaig comentar la jugada al setembre de 2023 a Retorn de l’EDPS sobre el FediPilot.

En fi, que no hi ha voluntat política i punt. I no cal que ho disfressin d’èxit, perquè trobo que és un fracàs de l’alçada d’un campanar.

EDPS decentralised social media pilot: the end of a successful story

Actualització uns minuts després

Sembla que hi ha més gent que es queixa. Aquí un fil fediversal:

I aquí un altre fil interactuant amb l’únic MEP que sabem que tenim a la Fedi:

En anglès, és clar, també hi ha inquietud amb el tema:

Unes hores més tard…

També en alemany:

Algú s’ofereix a portar la instància pagant de la seva butxaca. La resposta del compte de la Comissió Europea és que estan buscant una solució per conservar el compte.

Publicació de la Comissió Europea (19h10):

Our commitment to the fediverse is here to stay.

I posen una imatge amb el logo de mastodon… Uff, de veritat, qui els entengui que els compri… Ah no, calla! Que els financem nosaltres amb els nostres impostos…

Algú respon a la publicació demanant explicacions davant la confusió: l’EDPS diu que les instàncies pleguen veles el 18 de maig i la Comissió diu que es volen quedar. A més, a principis d’any van deixar anar el projecte Fediversity amb quartos del NGI. Aquesta gent no parlen entre ells o què?

Would you be able to share more information soon enough? We appreciate our right to be informed about all things related to EU and not being tracked by big tech. Your previous announcement brought a lot of concerns about your presence on Fediverse and we believe that without your comment soon enough it might be discouraging for more public services considering switching to Fediverse.

Could you please address this soon?

Actualització 14 de maig

És curiós que el compte de la Comissió digui que es queda a la Fedi. Se suposa que apaguen màquines en quatre dies i ja hi ha comptes que estan marxant del node. Per exemple:

Our home here on Mastodon is closing, so we are moving to @IHIEurope@mastodon.social - you should automatically follow us there, but if not, please do re-follow us in our new home.
:clap: Huge thanks to @EDPS@social.network.europa.eu for running the #EUVoice server!

Quin fracàs i quina ràbia…

Font:

He perdut la publicació, però aquí hi ha els subtítols de la desesperant xerrada de l’EDPS. Curiosament, no els han fet ells, si nó algú altre… Enllaço al pad: https://pad.riseup.net/p/EDPS_FNF2023-keep

Discourse no em deixa pujar un txt… En fi, el tinc desat per si cau el pad… També he descarregat el vídeo. Se suposa que la instància xapa en quatre dies i no voldria que es perdés…

1 Like

Mare meva, quin culebrot…

Mira que són pocs recursos els que calen com per donar tantes voltes…

1 Like

Per a allò que volen sí que hi ha recursos, així que clarament el que hi ha és poca o gens voluntat…

1 Like

De moment, sembla que hi ha silenci administratiu. Aviam si se’ls ocorre crear una etiqueta per la Fedi per donar explicacions i respondre a preguntes. Si no, potser els hi proposo més directament, perquè no entenc res i m’encantaria entendre alguna cosa…

D’un cantó hi ha el NGI, que entenc que és un projecte per reconduir els nostres quartos (diner públic) a llocs com NLnet, que és qui gestiona finançament per mandangues com el Fediversity o el Taler. NLnet només promociona mitjans socials lliures (mil gràcies per l’exemple), però quan arribes a la web del NGI et trobes un vídeo de YoTuve… I tenim als de l’EDPS que, si no es diu res més, pleguen veles en quinze dies…

Sento molta vergonya aliena i no entenc com maneguen el cotarro…

Ei!

No he vist cap anunci encara, però de moment han migrat de domini a:

2 Likes

Doncs sembla que la CE al final manegarà el node. Aviam si fan el mateix amb el Pirtup…

1 Like

Paraules històriques

Tot i que no sabem què està passant però intuïm que s’apaguen focs, s’ha d’agrair que, almenys (i per fi), la Comissió Europea reconegui i adopti la Fedi. Veurem com avança la cosa però, de moment, m’ha fet contenta llegir que donen les gràcies a l’EDPS i que es postulin com a node de referència per a qualsevol institució interessada en participar a la Fedi.

En fi, tot just comença. Aviam com va, però definitivament, això és històric. I m’he emocionat perquè intuïa que arribaria un moment així però no em pensava que ho viuria. Ka fort! :partying_face:

A journey only becomes one when it begins somewhere.

That’s why we are grateful to @EDPS for having created and skillfully managed the EUVoice pilot instance.

Your vision has opened new horizons for us and European institutions.

Our new instance will only foster our engagement with this truly amazing community and be a reference for any institution interested in embracing the fediverse and open alternatives.

Comentaris estratègics

Hi ha gent que comenta coses interessants. Els subdominis, per exemple. L’altre era més genèric: “social.network.europa.eu”. El d’ara, només és per la Comissió Europea: “ec.social-network.europa.eu”. I és clar, es perd la info de l’antic. En fi, “algo es algo”:

The old one was social-network.europa.eu and it looked like it would be used by several EU institutions. The new one is prefixed with EC, which seems like it’s meant for the sole use of the European Commission… The old one is no longer reachable, which means all previous posts were lost in the process. Odd move, I must say.

Font: Nasher :mastodont: :savoie: (@nasher) | Le Réseau Social des Pays de Savoie

So instead of a general EU instance at “social.network.europa.eu” there’s now a single instance for the European Commission only at “ec.social-network.europa.eu”?

I’m happy that you’re still here, but wow that seems like a waste of resources. Running the instance for the EC only is no more work than running one at one level higher for all of the EU institutions :frowning:

Font: Troed Sångberg: "@EUCommission@ec.social-network.europa.eu So in…" - sangberg.se

2 Likes