Fedinius - Juny 2022

Hola de nou!

Aquí les notícies que hem anat recopilant des de mitjans d’abril al fil: Preparació Fedinius - Comunicació trimestral - Juny 2022 - #3 per marcelcosta

Notícies de la Fedi

Adéu a La 9

Des del seu compte a mastodon.social, el 17 d’abril es despedia La 9, hacktivistes elegants i respectades que han exposat feixistes i poderoses durant deu anys.

Gràcies per tot. Us trobarem a faltar!

Aplicació oficial de Mastodon per Android

El 21 d’abril es publicava la primera aplicació oficial de Mastodon per a Android.

En un inici es va dissenyar sense línia local però diverses persones es van queixar i, al final, l’han incorporada.

Font: Official apps now available for iOS and Android

La Fedi a la LinuxFest Northwest 2022

El 23 d’abril, en FLOX advocate va fer una xerrada sobre la Fedi a l’esdeveniment LinuxFest Northwest.

La va titular “Fediverse: Decentralized Social Networking and Services” (Fedivers, mitjans socials i serveis descentralitzats).

Font: Fediverse: Decentralized Social Networking and Services

Mastodon.uy fa 5 anys

Aquest 24 d’abril, el node uruguaià mastodon.uy celebrava el seu cinquè aniversari.

Enhorabona i per molts anys des de l’altra punta del Basal :slight_smile:

Font: Aniversari mastodon.uy

Masto.rocks fa 1 any

El node de masto.rocks va fer el seu primer anyet el 18 de maig. Per molts anys a totes les que hi participen!

Font: masto.rocks fa 1 any

La Fedi fa 14 anys

També el 18 de maig feia anys la Fedi. Per celebrar aquest 14è aniversari, algunes veïnes fediverse.party van crear un joc de preguntes sobre la Fedi.

El joc està en anglès però, si algú s’animés a traduir-lo, tant el codi com el contingut està publicat sota llicències lliures.

Font: #FediQuiz per l’aniversari de la Fedi

També des de Fedicat hem contribuït a l’aniversari de la Fedi, actualitzant el llibret sobre la Fedi i creant un observatori de presència digital.

Font: Anunci fediLlibret i Observatori

Pixelfed fa 4 anys

Pixelfed, la primera eina d’imatgeria federada, va fer quatre anys aquest 1 de juny.

Enhorabona i per molts anys!

Font: Pixelfed fa 4 anys

Nou desembarcament

Des de finals d’abril i durant molts dies hem tingut una onada dilatada. El motiu, aquest cop, ha estat la notícia de la possible compra de Twitter per part del magnat Elon Musk.

Benvingudes i que passeu bona estada!

Font: Twitter buyout puts Mastodon into spotlight

El FediPilot europeu

El 28 d’abril l’EDPS (European Data Protection Supervisor) feia un comunicat anunciant un FediPilot: el desplegament d’un node de Mastodon i un altre de Peertube per a la Comissió Europea.

Font: EDPS launches pilot phase of two social media platforms

Traducció al català: La EDPS llança una fase pilot de dues plataformes de mitjans socials

Nou vídeo promocional de la Fedi

A Can Framasoft aquest abril han llançat un vídeo curtet per introduir la Fedi i el seu funcionament descentralitzat.

En pocs dies ja estava traduït a diversos idiomes.

Font: What is the Fediverse?

fediverse.info: una web amb directori

Sota el domini fediverse.info aquest maig es llançava una nova web informativa. L’administra en Dansup, creador de Pixelfed. I qui ho vulgui, pot participar en el directori de persones, una eina per facilitar la descoberta de fedizens.

Segons explica en Dansup, a la llarga seria ideal que el projecte es convertís en una organització sense ànim de lucre.

Font: Anunci de la pàgina a la Fedi

Noves instàncies: mastodon.gal i mastodon.economiasocial.org

Des del 17 de maig, algunes gallegues ja tenen node propi. Nekefara ha desplegat un mastodont dedicat a l’idioma gallec.

Font: Anunci del node mastodon.gal.

El mateix dia, s’anunciava una altra nova instància, mastodon.economiasocial.org, impulsada per GALP (Grup d’Acció Local Pesquer) i l’Ateneu Cooperatiu Terres Gironines.

Font: mastodon.economiasocial.org

Enhorabona i benvingudes!

Fedivision: segona edició

Enguany s’ha celebrat la segona edició de Fedivision. Al 2021 algunes fedizens proposaven dedicar un espai a les creadores musicals perquè elaboréssin cançons.

L’any passat hi van participar 22 fedizens i, enguany, 37. La cançó més votada (56 vots de 224) ha estat una rumba catalana en espanyol cantada per un francès que porta per títol: “Se llama Fediverso”.

Enhorabona, iloth!

Fonts:

LWN aterra a la Fedi

El 20 de maig aterrava a la Fedi la publicació setmanal LWN.net, que des del 1997, informa sobre notícies del món del programari lliure.

Molt coherentment, han triat el node fosstodon.org. Benvingudes!

Font: LWN now on Mastodon.

Sobre la Fediqueta

Primer va ser la Netiqueta i ara ja tenim la Fediqueta :slight_smile: Des de la web italiana informapirata, al març publicaven una entrada titulada: “Fediquette: la netiquette e il Fediverso” (Fediqueta: la netiqueta y la Fedivers).

En ella s’expliquen qüestions crucials de moderació de continguts que, quan més es detallen als acords de convivència, més faciliten la tasca a les persones que moderen les instàncies. Bona feina, veïnes!

Font: Fediquette: la netiquette e il Fediverso

Toot, Ipotxa, Publish

Hi ha molta gent que li diu “Toot” (pronunciat, tut) a les publicacions que fa al mastodont. Toot és una deformació de “Tweet”, que és com es diuen a les piulades o publicacions de Twitter.

La idea, segons explica l’Eugeni, la va tenir un Youtuber al 2016, que va dir que si canviava el nom, patrocinaria el projecte per sempre més. Però a l’Eugeni li agrada més “Publish”, que té més sentit, diu.

Com a curiositat, recordar que durant un temps, algú va canviar “Toot” per “Ipotxa”, que encara desconcertava més :wink:

Font: Sobre l’origen del “Toot” mastodòntic i el canvi a “Publish”

Actualitzacions de programari

Pleroma v2.4.3: Actualització centrada en seguretat.

Mastodon v.3.5.3: Actualització on destaquen la opció d’elegir idioma al compositor de la versió web, la incorporació d’un avís per als comptes limitats i canvis en el feed RSS.

Peertube v.4.2: Hi destaquen la capacitat d’editar vídeos des de la web, major nombre de mètriques als vídeos (com per exemple la mitjana de temps de visualització) o la configuració de la latència en directes.

Pixelfed v.0.11.3: Hi destaquen els missatges directes, una nova versió de la interfície Metro i l’autentificació LDAP.

Funkwhale v.1.2.5: Actualització centrada en l’eliminació de bugs, com el que feia que les pàgines de canals no s’acabessin de carregar.

Lemmy v.0.16.4: Actualització del programari agregador de notícies on hi destaquen una nova opció de comunitat “restringida”, la federació amb peertube i millores en l’API RUST.

Castopod v1.0-beta.14: Aquest jove programari enfocat als podcast estrena versió en castellà i correcció de bugs en lúltima versió publicada.

Gitea v.1.16.6: Actualització d’aquest programari que encara no forma part del Fedivers però que hi està treballant.

Jungla digital

Durant aquest nou trimestre a la jungla digital, els nostres depredadors habituals no han estat perdent el temps i nova informació sobre les seves estratègies de caça han estat revelades. Hem vist com Github ha suspès comptes de desenvolupadors russos sense previ avís en el context de les sancions a Rússia promogudes pels Estats Units. Aquest fet ens recorda la importància de la sobirania de les nostres infraestructures, inclús quan es tracta de codi lliure. També hem sabut que el propi Facebook reconeix en un document filtrat que no sap a on van a parar les dades que extreu dels usuaris, ni com s’utilitzen. És difícil, doncs, poder garantir la privacitat d’aquests! En aquesta línea, un estudi ha publicat que les aplicacions d’Android Google Message i Goggle Dialer envien informació sobre les comunicacions de les usuàries sense notificar-ho i sense el seu consentiment. A part, hem conegut que el 90% de les 164 apps d’aprenentatge estudiades per Human Rights Watch han estat enviant dades a empreses de publicitat durant la pandèmia.

Però no tot són males notícies. Encara hi ha certa resistència a aquests atacs als drets humans, tot i que sovint siguin simbòlics i poc significatius. Twitter ha estat multada per utilitzar dades de 2FA per a publicitat dirigida, hi ha hagut una sentència pionera contra Amazon per les seves subcontractacions de repartiment i Mark Zuckerberg ha estat denunciat pel Districte de Columbia a causa del cas Cambridge Analytica. A més, Brussel·les ha acustat a Apple de distorsionar el mercat dels pagaments via smartphone. Pel que fa a la Unió Europea també, ha donat un ultimàtum a WhatsApp (Facebook) per a que expliqui quines dades recopil·la i com les fa servir, fet que sembla difícil tenint en compte el document filtrat que es comentava al paràgraf anterior. A nivell més local, Bèlgica ha declarat que una part central del consentiment donat a través de banners de galetes (cookies) és il·legal. Bona notícia és també la prohibició d’utilitzar Microsoft 365 a les escoles de l’estat alemany de Baden-Württemberg.

Tanmateix, no tots els moviments de les administracions públiques són per a protegir les ciudadanes. La Unió Europea ha publicat un esborrany on indica l’interès per a monitoritzar tots els missatges de xat. A part, aquest mes d’Abril ha estat notícia el cas d’espionatge a polítics i activistes catalans (àudio i text en anglès) mitjançant el programa Pegasus (anomenat CatalanGate). Finalment, també són preocupants les grans inversions en centres de dades que ha confirmat Microsoft a España. També ens preocupa l’atac de phishing que li ha costat 350.000 euros a l’Ajuntament de Barcelona.

Finalment, acabem amb un parell de notícies relacionades amb el buscador que (en teoria) promou la privacitat, DuckDuckGo. A l’abril DDG va eliminar dels seus resultats espais webs amb contingut pirata i també l’eina per a descarregar vídeos youtube-dl. Al maig tornava a ser notícia perquè es va fer públic que l’empresa té un acord amb Microsoft que implica que no pot bloquejar els seus rastrejadors. Aquestes notícies ens recorden la importància del programari basat en la comunitat i el perill que comporta la dependència econòmica de empreses com Microsoft. Cal recordar que DDG no és programari lliure i per tant no podem saber com funcionen els seus algoritmes exactament.

2 'M'agrada'

sap una mica greu que la pàgina web de l’aplicació oficial de mastodon només faci referència a la botiga oficial de gúguel per a descarregar l’app; jo faig servir /e/OS al mòbil i he hagut de tirar de la botiga Aurora perquè a f-droid no hi és

1 'M'agrada'

Totalment d’acord. Molt open i poc free…

1 'M'agrada'