L’he llegit amb molt d’interès. Realment trobo que el Fedivers és una barreja relativament inestable de moltes tecnologies, interoperant regulín entre elles, en general tot impulsat amb molt de cor i cura, de forma molt orgànica, el que té conseqüències bones (bones per a mi, això és personal: per exemple, és una tecnologia molt humana, trobo) i d’altres que poden dificultar-ne l’expansió i utilitat. Degut a aquesta fragmentació i evolució, tenir algun lloc que en vagi recollint la història crec que està molt bé. La història, com es veu en el post enllaçat, és susceptible de relats diferents segons el punt de vista (com la Història!), però sigui com sigui, que hi hagui algun intent de fer-ho, m’encanta!
Ara bé, quin seria el lloc ideal per tenir això? Se m’acut que l’article de la Wikipèdia podria ser un bon lloc.
Igual podríem anar posant aquí enllaços per documentar la història del Fedivers, i potser acabar posant-ho a la Wikipèdia o algun altre lloc.
Cap al 2019 en Chris va crear “Un passeig pel Fedivers” que vaig estar revisant perquè hi ha coses que ballen o que falten. No recordo si ho vaig acabar i ara mateix no sé ni on para tot això…
Sí, és un bon lloc. Però la nostra web de Fedicat també, no?
Jo tinc aquesta foto guardada del 2017 que la devia treure d’un Hubzilla que vaig tenir. Això és previ a ActivityPub, de quan cada software implementava també els dels altres per poder federar.
Diaspora tenia el seu protocol i em sembla que cap més. GnuSocial Ostatus i ja està. RedMatrix (hubzilla) el seu (zot) i els altres dos, i media goblin, jo em vaig quedar amb la promesa que implementarien un protocol de federació, però se’ls va anar de les mans, i entre la Chris Webber i la Jessica Tallon van impulsar l’estandarització d’un nou protocol en el si del W3C… ActivityPub
També recordo que Evan Promodou (qui havia fet identi.ca, el que després va ser gnusocial) havia fet el seu propi protocol, pump.io, i que va formar part també del procés d’estandarització. No sé si va aportar Activity Streams (el format de les coses) i es va construir Activity Pub al voltant d’aquests tipus de missatge.
Well, next thing you know, we’re both co-editors of ActivityPub. (“Revolutions are run by those who show up,” I suppose.) ActivityPub took a lot of time and effort, and not just from Jessica and I. ActivityPub’s origins go back to StatusNet (the foundation for what’s now called GNU Social) and the experiences of its lead developer, Evan Prodromou, in writing and developing the OStatus protocol and its successor, the Pump API (on which ActivityPub is based). Erin Shepherd converted the Pump API to the first drafts of a standard with ActivityPub, and from there Jessica and I took over, with major help from many community members and long conversations with many different libre social networking platforms, not to mention many hours of effort ActivityPub implementers. Thank you to everyone who has participated!
Ostres! Mediagoblin! A mi m’agradava molt Però la Christine el va xapar per treballar en una mena de nova Fedi molt més plàstica i, pel que vaig entendre, sense els problemes que té AP, que es veu que en té més d’un. Però jo no entenc gaire Spritely… Si algú s’anima a obrir un fil explicant-lo, estaré molt agraïda.
Jo crec que vaig arribar quan l’Evan dinamitava identica i hi havia gent que es passava a pumpio.
En una reflexió llampec, abans:
es col·laborava més a nivell tècnic o almenys tothom sabia que hi havia diversos programaris circulant.
no hi havia programaris privatius federant perquè, segons els càlculs avalats per la universitat de casa meva, el 80% de les fedinautes eren activistes.