Instàncies sota subdomini a fedi.cat

Holi!

Fa uns anys, @omar va obrir el fil Presentació i proposta comptes institucionals catalans al Fedivers

I com ahir a La fungicitat fediversal a Tarragona vam recuperar el tema i va sorgir la idea de “elcamp.fedi.cat”, parlem-ne i explicitem per facilitar la cosa.

Els acords

Com a mínim, crec que les instàncies sota domini fedi.cat han de tenir uns acords similars als de bcn.fedi.cat. Perquè això passi, les personetes que han d’usar el FediCatxarro han d’entendre què volen dir les coses i aplicar-les. I no es fa en dos dies tot això, és un canvi de paradigma: cal temps i voluntat si es ve de mandangues publicitàries.

Màquines i programes

Crec que és important que es reflexioni abans de muntar res. I en funció del que es vol fer, triar una eina o una altra. Una cosa és que una eina en concret es posi de moda però si es pot descentralitzar, millor. Potser es perd alguna funcionalitat però compensa visibilitzar la diversitat tècnica.

El servidor hauria d’estar alineat també. Res de gafamades, porfi… En aquest apartat, caldria preveure una mica per dimensionar i fer números. Als núvols autogestionats no es paga amb dades però sí amb els calerons que costen les infres. No sol ser molt perquè només es compta “el ferro”. Si comptéssim les hores de les personetes ja sortiríen uns altres números.

Dia a dia

Com ja sabeu hi ha tasques de manteniment tècnic, moderació, creació de comptes, acompanyament. I en funció de la instància la moderació potser un esport de risc. Crec que cal planificar bé: més consciència, menys feina…

Una cosa bonica i alineada seria informar a les personetes que usen nodes sota domini fedi.cat que tenim una àgora de participació on es poden crear categories privades per organitzar-se millor. I en cas que peti el node, que pot passar, ja tenir un espai propi on seguir fent pinya.

Les personetes

Crec que té sentit que demanin aquesta opció col·lectius afins. Un ajuntament o un conglomerat de cooperatives juguen a una altra lliga i tenen pressupost per tirar endavant un projecte sota domini propi.

Què en penseu? Com podem fer el bo i millor per compartir el domini i disseminar instàncies?

4 Likes

Hola!

Molt interessant i important!

Crec que valdria la pena definir uns punts (no molt extensos) a acceptar per qui sol·liciti un subdomini a nivell de:

  • Acords de convivència: Els acords de la nova instància han d’incloure X punts (com per exemple: No tolerem insults, assetjaments ni denigracions de cap mena.)
  • No utilitzar servidor de Big Tech.
  • Tipus de col·lectius que poden demanar-ho.

I alhora oferir l’àgora com a espai comunitari d’organització.

3 Likes

Hola!
La xerrada va estar genial, em vaig animar (potser massa :sweat_smile:) i vaig comentar aquesta idea ja que fa temps que penso que estaria genial tenir un node local que servís de “porta d’entrada” al Fedivers per la gent de la zona.
Gràcies per les recomanacions. Intento respondre per punts:
Els acords
Crec que és part de l’essència del Fedivers, és evident que calen uns acords clars pels nodes que vulguin estar sota el domini. He revisat els de bcn.fedi.cat i trobo que estan molt bé.
Màquines i programes
Entenc que aquesta reflexió l’ha de fer les persones que vulguin gestionar la instància. Per la meva banda, tinc molt clar que s’ha de descentralitzar. És important planificar i dimensionar el sistema. Ja he fet alguns experiments instal·lant Pleroma a un yunohost que tinc a casa (social.apps.dj) i un altre a un servidor que he trobat abandonat a un magatzem de l’Ajuntament del meu poble (Aquest encara no he aconseguit obrir ports i només funciona en local) però no és el mateix un servidor per una persona que per 10 o 100… no sé si es pot començar per algo senzill i anar escalant fàcilment en funció de la demanda. Tan de bo m’equivoqui però no crec que, d’entrada, aquesta instància tingui moltes usuàries…
Dia a dia
Completament d’acord. Cal planificar-ho bé. Jo em puc comprometre a impulsar-ho, fer la instal·lació i algunes tasques de manteniment però ha d’haver-hi un grup de persones implicades amb la moderació i altra feina per mantenir el bon funcionament del node.
Les personetes
En aquest cas concret, no ho demana cap col·lectiu però potser aconseguim que d’això en surti algo! Faré una crida al meu voltant per si algú de la zona també vol fer-se càrrec d’aquest node.

Moltes gràcies!

2 Likes

Aquest punt és un dels delicats.

Personalment, crec que l’important és planificar bé:

  • El primer punt important és decidir quin és el volum final d’usuàries al que s’aspira. Una vegada determinat (encara que no sigui el definitiu real), pensar si es tindran els recursos per mantenir-lo.
  • Un segon punt important, però, és dimensionar bé l’inici de la instància. Si es planifica per a un volum major d’usuàries però durant molt temps l’ús és molt menor, pot portar a frustracions i un desgast econòmic no compensat.

En aquest sentit, crec que val la pena dimensionar bé els dos punts i ser flexible a l’hora de transicionar d’un a l’altre. L’escalat és “relativament” senzill, diria.

1 Like

En aquest cas concret, hi veig dos possibilitats:

  1. Node col·lectiu regional: us ajunteu quatre o cinc i munteu"elcamp.fedi.cat" per obrir la porta fediversal a l’estil bcn.fedi.cat. Amb el compromís d’anar-ho manegant per l’àgora per anar fent pinya i ens serveixi d’exemple per disseminar més nodes regionals de parla catalana.

  2. Node cooperativista: sota alguna entitat d’entitats. Per context, idealment: “xarxa.coopcamp.cat” o similar. Per experiències pròpies, això requeriria un projecte i diverses formacions per entendre i crear els acords, per manegar les infres, etc. En aquest cas s’hauria de parlar molt i molt bé què es fa i qui fa què.

Què en penseu?

1 Like

Personalment això és el que més em preocupa. Una cosa es tenir un node unipersonal a una raspberry i una altra és gestionar un servei per moltes usuàries. He començat a fer crida per la zona per veure qui pot estar interessada i fer la planificació. En tot cas, es podria posar un nombre màxim de comptes i, quan s’arribi, tancar el registre.
En quant al segon punt, entenc que s’hauria de trobar un servidor que es pugui començar per poca cosa i anar ampliant segons les necessitats, no?

1 Like

Jo ho tinc molt clar: opció 1
Si la opció 1 surt bé pot servir per donar suport, formació, etc, a iniciatives com la 2

2 Likes

Exacte. Siguin poques o moltes sempre hi ha responsabilitats.

Genial. Tampoc cal ser moltes. És més qüestió de motivació i organització :slight_smile:

En la meva opinió, un nombre ideal seria 100-150 comptes. No és un nombre a l’atzar, és el molt raonable nombre de Dunbar.

Si em poso a somiar, em surt un clúster d’instàncies catalanes. Però anem per parts, jeje. Tant de bo trobis més motivades i puguem fer FediCosetes :slight_smile:

2 Likes

Això és quelcom que anem somniant recurrentment. Un mastohost local colectiu…

2 Likes

He obert aquest fil per passar d’idea a proposta i començar a organitzar-nos :muscle:

2 Likes